Nederland

DNB: onze economie groeit steeds harder

02 juni 2016 17:30 Aangepast: 31 juli 2017 08:00

De Nederlandse economie komt de komende jaren flink op stoom, verwacht De Nederlandsche Bank. Dit jaar komt er 1,5 procent bij, de jaren erna gaat het harder.

In 2017 en 2018 groeit de Nederlandse economie met respectievelijk 1,9 en 2 procent, zo verwacht de centrale bank. Als de voorspellingen uitkomen, dan hebben we de crisisjaren echt achtergelaten. Het BBP (alles wat we met elkaar verdienen) komt in 2018 dan 7 procent hoger uit dan op het toppunt voor de crisis.

De stevige groei hebben we vooral te danken aan de aantrekkende consumentenbestedingen. Volgens DNB groeit de consumptie met 2,9 procent, het beste cijfer in 17 jaar tijd. Ook bedrijven schroeven naar verwachting de investeringen flink op naar 4 procent per jaar.

Inflatie groeit

Als DNB gelijk krijgt, dan zal Mario Draghi een sprongetje in de lucht maken. De ECB heeft namelijk als doelstelling om de inflatie dichtbij, maar onder de 2 procent te brengen. Op dit moment is er vrijwel geen geldontwaarding. DNB verwacht dat de inflatie de komende jaren stijgt naar 1,8 procent.

Ook de lonen gaan de komende jaren omhoog. Tot 2018 kruipt de stijging omhoog naar 2 procent per jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore