Peiling

Baudet met Forum voor Democratie de grootste in peiling voor Tweede Kamer

23 maart 2019 19:29 Aangepast: 23 maart 2019 19:30
Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Beeld © Hollandse Hoogte

In de eerste opiniepeiling na de verkiezingen van afgelopen woensdag blijft Forum voor Democratie de grootste partij. Maurice de Hond voorspelt 26 Tweede Kamer-zetels voor Forum als er vandaag verkiezingen zouden zijn.

De VVD zou tweede worden met 23 zetels, volgens de peiling van Peil.nl. Woensdag werd Forum voor Democratie de grootste partij bij de Provinciale Staten-verkiezingen.   

Ten opzichte van een week eerder stijgt FVD in de peiling met zes zetels naar 26. Dat zijn er 24 meer dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. De partij heeft een flinke opmars gemaakt. 

'Bij de winnaar willen horen' 

"Wat je vaker ziet na verkiezingen, is dat de winnaar daarna in de peilingen nog veel hoger scoort dan de uitslag. Het bandwagon-effect: dat mensen op dit moment graag bij de winnaar willen horen", zegt politiek verslaggever Frits Wester. "Je ziet dat het ten koste gaat van de PVV, die sinds woensdag verder keldert. Partijen als de VVD en het CDA lijken zich iets te herstellen."

Volgens Wester wordt het voor de VVD 'nog een hele puzzel'. "Als coalitie valt er geen zaken te doen met Forum, omdat D66 dat niet wil. Bovendien weet de coalitie ook niet hoe ze zaken zouden moeten doen met forum. Dat betekent dat de coalitie aangewezen is op GroenLinks en de PvdA, waardoor het beleid linkser zou worden. En dat terwijl Nederland juist voor rechts heeft gestemd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore