Mogelijk kankerverwekkend

Patiënten in de rats na opnieuw vervuiling medicijnen: 'Dit wil je er niet bij hebben'

23 maart 2019 19:27 Aangepast: 29 maart 2019 17:56
Het medicijn met een mogelijk kankerverwekkende stof erin

Alweer is een medicijn dat hartpatiënt Sonja Winter gebruikt vervuild omdat er mogelijk een kankerverwekkende stof in zit. Het zorgt voor onrust bij haar. "Dit wil je er echt niet bij hebben."

Deze week werd een aantal bloeddrukmedicijnen losartan teruggeroepen. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is. Wel is de kans gering dat je daadwerkelijk kanker, zegt de gezondheidsinspectie. Patiënten die verontreinigde medicijnen gebruiken worden benaderd door hun apotheker.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat medicijnen worden teruggeroepen. De gezondheidsinspectie riep eind vorig jaar vervuilde hartmedicijnen valsartan terug. Toen werd de mogelijk kankerverwekkende stof NDEA in de middelen aangetroffen. Eerder vorig jaar vonden ook al twee terugroepacties plaats voor valsartan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw vervuilde bloeddrukmedicijnen teruggeroepen

Sonja Winter moet sinds dat ze in 2016 een hartinfarct kreeg, bloeddrukverlagende medicijnen slikken. Ze gebruikte aanvankelijk valsartan. "Dat ging eigenlijk best goed. Totdat bleek dat die vervuiling erin zat. Ik kreeg een brief van de inspectie dat mijn medicijn terug moest." 

Ze moest op zoek naar een nieuw medicijn, maar dat kan grote gevolgen hebben. Voor Sonja is het belangrijk welke stoffen er precies in zitten en welke bijwerkingen kunnen optreden. Daarom was ze maar wat blij toen het medicijn losartan geschikt bleek. 

Maar nu blijkt dat dat medicijn dus mogelijk ook vervuild is. "Daar ben ik niet blij mee. Het geeft zoveel onrust."

 

Hartpatiënt Sonja heeft de bloeddrukmedicijnen nodig:

Sinds ze in 2016 een hartinfarct kreeg, gebruikt ze medicijnen. Maar die blijken vervuild met een mogelijk kankerverwekkende stof.

Absolute veiligheid

Huisarts Jako Burgers begrijpt Sonja's zorgen, maar begrijpt ook dat het medicijn is teruggeroepen. "Bedenk wel: ze roepen dit terug omdat ze streven naar absolute veiligheid."

Hij raadt het patiënten ten stelligste af om, nu het de medicijnen is teruggehaald, in paniek te raken en helemaal niks meer te slikken. Beter is het zelfs om nog op losartan te vertrouwen, zegt hij. "De voordelen van het medicijn zijn vele malen hoger dan de nadelen en de mogelijke verontreiniging."

Sonja blijft daarom voorlopig losartan gebruiken. "Ik moet wel, ik heb ook geen keus. Ik heb ze gewoon nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore