Ga naar de inhoud
Meer naamsveranderingen

Nieuwe achternaam omdat de vorige besmet was: 'Hij zat me in de weg'

Een scheiding, een besmette naam of omdat je wordt gepest: er zijn veel verschillende redenen om je achternaam te veranderen. "Ik wilde niet meer op mijn achternaam aangesproken worden", zegt Chantal. "Mensen hadden hun oordeel al klaar. Hij zat me in de weg."

Het aantal veranderingen neemt toe. Vorig jaar namen 2057 mensen een nieuwe naam aan, in 2012 waren dat er nog maar 1269. In Nederland zijn ruim 300.000 verschillende achternamen.

Crimineel

Chantal veranderde van achternaam toen ze zeventien jaar oud was. Ze had geen contact meer met haar vader, een veroordeelde drugscrimineel, en wilde ook niet meer met hem geassocieerd worden. Daarom wil ze nu niet met haar oude, maar ook niet met haar nieuwe achternaam in de media.

Steeds
Lees ook:
Steeds meer mensen veranderen hun achternaam

In de omgeving waar ze opgroeide, was het bekend dat haar vader actief was in het criminele circuit. "Als mensen mijn achternaam hoorden, ja, dan werd ik er wel op aangekeken. Ze denken dan toch: jij zal dan wel net zo zijn. Toen ik op de basisschool zat, mochten sommige kinderen van hun ouders niet eens met mij spelen."

Op haar zeventiende kreeg ze grote ruzie met haar vader. Dat was het moment dat ze besloot haar achternaam te veranderen in die van haar moeder. Ze was toen minderjarig en had toestemming van haar vader nodig. "Maar dat gaf hij zonder enige aarzeling. Dat was voor mij de bevestiging dat ik er goed aan deed."

Dwars zitten

Arzu Soyyilmaz heeft pas sinds twee weken de achternaam van haar moeder, die haar ook heeft opgevoed. Ook haar eerdere achternaam was 'besmet' doordat haar vader met justitie in aanraking is gekomen. Ze was bang dat die naam haar in de toekomst dwars zou zitten. "Ik studeer bedrijfseconomie. Als mijn toekomstige werkgever mijn achternaam zou Googelen, kon het mij belemmeren. Dat wilde ik voorkomen."

Meteen nadat ze het koninklijk besluit over haar nieuwe naam kreeg, heeft ze een nieuw rijbewijs en paspoort aangevraagd en de wijziging doorgegeven aan alle instanties. "Het is enorm veel werk, maar ik heb het ervoor over. Mijn moeder is bijzonder trots dat ik nu haar naam draag. Het was een emotioneel moment voor haar en voor mij. Ik hoor nu echt bij haar familie."

Wel moet ze nog steeds wennen. "Als ik mijn naam opzoek, sta ik ineens bij de S. En ook moet ik mijn mails afsluiten met Soyyilmaz. Dat is gek als je je leven lang een andere naam gewend bent." 

Gepest

Rick Smidt kreeg zo'n twintig jaar geleden een nieuwe achternaam, toen hij vijf jaar oud was. Voorheen heette hij Slijm, net als zijn vader. "Maar mijn vader dacht dat ik later gepest zou worden met die naam. Dat wilde hij niet."

De vader van Rick had zelf namelijk flink last van zijn naam gehad. Op school werd hij getreiterd en ook op het werk kwamen er vervelende opmerkingen van collega's. "Er werd om gelachen. Hij werd in de kantine uitgemaakt voor slijmbal of er waren associaties met snot. Hij werd er wekelijks, soms dagelijks mee geconfronteerd. Dat was zo erg dat hij er psychisch last van had."

Ricks vader wilde een nieuwe naam kiezen, eentje die vooral normaal was, niet meer opviel. En dus werd het Smidt. "Hij voegde de 't' eraan toe om het wat chiquer te laten lijken. Ik snap wel waarom hij het heeft gedaan. Als ik vertel dat ik vroeger Slijm heette, reageren mensen toch van 'gatver' en 'bah'. Daar had mijn vader juist genoeg van."

Geen goede band

Angela Kluijtmans heeft haar naam ongeveer acht jaar geleden aangepast. Dat was een langgekoesterde wens. Met haar vader had ze geen goede band en op haar zestiende gingen haar ouders uit elkaar. "Ik wilde direct mijn achternaam veranderen, maar dat mocht pas van mijn moeder toen ik 21 was."

Dus meteen na haar verjaardag ging ze aan de slag. Het was een enorme opluchting voor haar dat haar aanvraag werd goedgekeurd, vertelt ze. "Ik woon in een klein dorp, werk in in de zorg met ouderen. Als je je achternaam noemt, wordt er meteen een familielink gelegd. Dat wilde ik juist niet meer, ik wilde afstand."

Haar nieuwe naam draagt ze met trots, vertelt ze. "Ik heb chocolade bollen gekocht om het te vieren. Zo'n verandering kost veel geld en veel gedoe, maar het is het absoluut waard geweest. Ik heb er nooit spijt van gekregen."