Ga naar de inhoud
Verzamelen op Jaarbeursplein

Stille tocht aanslag Utrecht met Rutte, burgemeesters en Pegida

Op de plek van de aanslag in Utrecht worden bloemen gelegd. Beeld © ANP

Aan de stille tocht die vanavond in Utrecht wordt gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in de Domstad, doen ook premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus mee.

Zij lopen mee namens het kabinet. Zij worden vergezeld door burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en burgemeester Pauline Krikke van Den Haag.

Tocht begint om 19.00 uur

De tocht begint om 19.00 uur bij het Jaarbeursplein en gaat naar het 24 Oktoberplein, waar maandag de aanslag plaatsvond. Toen opende hoofdverdachte Gökmen T. het vuur in een tram. Drie mensen kwamen om het leven. Vijf mensen raakten gewond. De toestand van drie van hen wordt 'ernstig' genoemd.

Gökmen T. vaker in aanraking met politie: een overzicht

00:42
De verdachte van de schietpartij in Utrecht gisteren heeft een lang strafblad.

De organisatie wil graag dat mensen een zaklamp aandoen en witte en rode bloemen (de kleuren van de vlag van Utrecht) meenemen. 

Ook Pegida loopt mee

Behalve hoogwaardigheidsbekleders lopen ook aanhangers van Pegida mee. De anti-islambeweging zal niet met vlaggen lopen uit respect voor de slachtoffers, zegt voorman Edwin Wagensveld.

De gemeente Utrecht maakt geen bezwaar tegen de aanwezigheid van Pegida. "Zolang ze zich normaal gedragen, is iedereen welkom", zegt een woordvoerder.

Bloemenzee Utrecht groeit: 'Ik heb er geen woorden voor'

00:49
Op het 24 Oktoberplein in Utrecht waar de dodelijke schietpartij plaatsvond blijft de bloemenzee groeien. "Het komt zo dichtbij. Dat maakt mij en mijn kinderen bang", vertelt een man die bloemen neerlegt.

Kijk mee online en op televisie:

Op RTLNieuws.nl kan je de stille tocht rechtstreeks volgen via de livestream van onze verschillende verslaggevers. Vanaf 18.50 uur tot het einde van de stille tocht rond 19.35 uur. Ook RTL 4 besteedt in de uitzendingen van EditieNL, RTL Boulevard en RTL Nieuws aandacht aan de stille tocht.

Gemeente overweegt monument

De gemeente overweegt een monument op te richten ter herdenking van het schietincident, maar daarover moet nog wel uitgebreid overleg worden gevoerd met alle betrokkenen, zegt de woordvoerder.

Hij kan dan ook nog niet zeggen waar het monument zou moeten komen en hoe het eruit zou gaan zien.

Utrecht zou 'vanuit de samenleving' vragen hebben gekregen om het monument te maken; de gemeente gaat 'er zeker mee verder'.

FC Utrecht

Voetbalclub FC Utrecht zal op 31 maart tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd, het duel met Feyenoord, stilstaan bij de aanslag. Er zal een minuut stilte worden gehouden en de spelers dragen rouwbanden.

Bovendien zal er in de 18de minuut applaus klinken, refererend aan de datum waarop de stad getroffen werd: 18 maart.