'Salafistische lessen'

'AIVD: Britse shariageleerde heimelijk op Haga'

22 maart 2019 01:00 Aangepast: 22 maart 2019 06:59
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld © ANP

Op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is 'heimelijk' les gegeven door de omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad.

Dat meldt NRC. Andere radicale islamitische voormannen zouden ook betrokken zijn bij de school. De schoolleiding zou tevens een Tsjetsjeense terreurbeweging hebben gefinancierd.

Deze informatie staat in een vertrouwelijk ambtsbericht dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in januari 2019 ontving van inlichtingendienst AIVD. Op basis van dit ambtsbericht uitte Halsema twee weken geleden haar 'ernstige zorgen' over de islamitische middelbare school.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspectie doet weer poging: onderzoek naar extremisme op Haga Lyceum

Extreme ideeën

Al-Haddad is een in Londen gevestigde salafistisch prediker die regelmatig antisemitische en haatdragende uitlatingen doet. Hij was in Nederland regelmatig in het nieuws in 2012 toen hij zou deelnemen aan een symposium op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

Nadat de VU het evenement annuleerde, nodigde Debatcentrum De Balie in Amsterdam hem uit. Extreme ideeën moeten met debat worden bestreden, zei het centrum. Al-Haddad zei hier onder andere dat mannen en vrouwen 'soms gestenigd moeten worden'.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore