Ga naar de inhoud
Coalitie verliest

Forum voor Democratie streeft ook in senaat VVD voorbij: 13 zetels

Baudet neemt de felicitaties in ontvangst van Sybrand Buma (CDA). Beeld © ANP

Forum voor Democratie heeft voor een daverende verrassing gezorgd bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij van lijsttrekker Thierry Baudet is de grootste partij geworden, ook qua zetels in de Eerste Kamer. Dat blijkt nu 98,5 procent van de stemmen is geteld. De coalitie krijgt klappen. SP en PVV zijn de grote verliezers.

Uitslag per gemeente: Hier kun je kijken wat de uitslag en opkomst is in jouw gemeente.

Uit de exitpoll leek eerder op de avond nog dat de VVD zijn status van grootste partij in de Eerste Kamer waarschijnlijk zou kunnen behouden. "Het is een prachtige uitslagenavond omdat het ernaar uit ziet dat we weer de grootste partij zijn. Maar we moeten aan de slag", sprak premier Mark Rutte eerder op de avond nog.

VVD ingehaald

Nu de stemmen bijna zijn geteld blijkt dat zijn partij is ingehaald als het gaat om het aantal stemmen door Forum voor Democratie. Maar ook in de Eerste Kamer passeerde het FvD de liberalen: 13 om 12 zetels. De VVD verliest daarmee een zetel vergeleken met de Provinciale Staten-verkiezingen van vier jaar geleden. Het FvD deed dit jaar voor het eerst mee.

Nooit eerder werd een partij die voor het eerst meedeed, in één klap de grootste.

Reactie Baudet (FvD):

02:34

Waaraan de partij van Thierry Baudet de overwinning volgens politiek commentator Frits Wester te danken heeft? "De partij heeft enorm gescoord op de twee belangrijke thema's van deze verkiezingen: klimaat en immigratie." Wester noemt het succesvolle debuut van de partij van Baudet een 'enorme prestatie'. "Dat een partij in de Eerste Kamer zoveel groter is dan in de Tweede Kamer, waar ze twee zetels hebben, is niet eerder voorgekomen."

Klaver wint

Niet alleen Forum heeft daarvan geprofiteerd. "Je ziet dat op het thema klimaat ook GroenLinks flink heeft gescoord." De partij van Jesse Klaver is in omvang meer dan verdubbeld: van 4 naar 9 zetels in de Eerste Kamer. 

Reactie Klaver (GroenLinks):

01:26

Coalitie verliest meerderheid

De partijen die nu in het kabinet zitten, verloren met uitzondering van de Christenunie. Die krijgt er een zeteltje bij (van 3 naar 4). Voor CDA en D66 pakten de verkiezingen niet goed uit. Het CDA gaat van 12 naar 9 zetels en D66 van 10 naar 6.

Met deze uitslag is de coalitie zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt. "Daarom moeten de regeringspartijen nu samenwerking gaan zoeken met oppositiepartijen. Het ziet er nu naar uit dat dat op onderdelen voldoende is met de steun van GroenLinks. Maar de coalitie zal ook moeten zoeken naar andere partijen", zegt Wester.

Ook PvdA kan de coalitie aan een meerderheid helpen, ondanks verlies van acht naar zeven zetels.

Reactie Rutte (VVD):

01:28

Reactie Jetten (D66):

01:12

Verliezers

Grootste verliezers van deze verkiezingen zijn de SP en PVV. Frits Wester: "Deze verkiezingen gingen duidelijk niet over de thema's waar de SP op wil scoren, zoals zorg en inkomen. Dit is voor de SP een uitermate pijnlijk verlies, onder leiding van Lilian Marijnissen."

Ook de PVV verliest flink: van 9 naar 5 zetels. Wester: "Als het gaat om immigratie, moet Geert Wilders toch echt zijn meerdere erkennen in Baudet."

DENK kon lang hopen op één zetel, maar die lijkt er net niet in te zitten. De Partij voor de Dieren, 50PLUS en SGP behouden hun twee zetels, de fractie van provinciale partijen OSF verdwijnt uit de senaat.

Reactie Wilders (PVV):

01:16

Reactie Marijnissen (SP):

01:07

Dit was de verkiezingsavond:

03:49
'Politiek landschap totaal veranderd'
Grote
Lees ook:
Grote verschillen in verkiezingsuitslag vier grote steden