Dodelijke schietpartij

Mee met de tram in Utrecht: 'Ineens is dit ritje niet meer normaal'

19 maart 2019 12:33 Aangepast: 19 maart 2019 13:24
Aad Bogers (84) stapte met een ander gevoel 'dan normaal' in de tram in Utrecht. Beeld © RTL Nieuws

Een dag na de aanslag in Utrecht pakken reizigers weer de tram. RTL Nieuws reed mee. Hoe ervaren mensen het ritje? "Ik heb een gek gevoel in mijn buik."

Het is moeilijk te zeggen of het tijdens dit tramritje, iets meer dan 24 uur na de aanslag, stiller is dan normaal. Misschien was het tijdens de ritjes vóór gisterochtend, toen er nog geen dodelijk aanslag had plaatsgevonden, wel net zo stil. Maar misschien valt de stilte nu meer op.

'Tot vanavond'

Ieder telefoontje, ieder kuchje is te horen. Zo ook het telefoongesprek van een man, jaar of 60: "Hoi poppetje. Ik wilde even zeggen dat er nog vlees in de vriezer ligt. Tot vanavond." 'Poppetje' is de bijnaam voor zijn vrouw, zo vertelt hij later. Hij stapte op bij het 5 Mei Plein, één halte voor het 24 Oktoberplein, waar gisteren bij een aanslag drie doden vielen en negen gewonden.

"Ik heb toch een vreemd gevoel", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik ben niet bang, maar het is zo triest wat er is gebeurd." Dan is hij stil. '24 Oktoberplein', zegt de vrouwenstem uit de luidspreker. Bij en rondom de halte staan agenten, journalisten. Mensen leggen al knielend bloemen neer. Sommigen steken een kaarsje aan.

'Gek, hè?'

De 18-jarige Mandy stapte met 'een ander gevoel dan normaal' in 'haar tram', op weg naar de Herman Brood Academie. Ze geeft een vriend in de coupé een extra knuffel. "Gek hè", verzucht ze als ze hem weer loslaat. Ja, knikt hij. Gek.

Gisteren spraken Mandy en haar studiegenoten af: we wachten op elkaar en we reizen samen. "Samen is toch fijner, dan ben je minder bang", zegt Mandy. Student Dion: "Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ook wel mooi dat mensen bezorgd om elkaar zijn en elkaar opzoeken. We hebben veel contact gehad met elkaar, en ook met de docenten. Iedereen wilde van elkaar weten: 'Ben je oké?'"

Engeltjes

Mandy is ervan overtuigd: zij en haar klasgenoten hebben allemaal een denkbeeldig engeltje op hun schouder gehad. "We hadden gisteren vrij vanwege de stakingen. Anders hadden we les gehad rond de tijd van de aanslag."

Ze schudt haar hoofd. "Dat een of andere malloot zoiets doet…"

Mandy (tweede van rechts), Dion (tweede van links) en hun studievrienden. Mandy (tweede van rechts), Dion (tweede van links) en hun studievrienden.

Niet laten gebeuren

"Maar je moet er niet te lang bij stilstaan", zegt haar studievriendin Stella (21). "Medeleven is goed, mooi, maar het moet je niet beperken. Dat mogen we niet laten gebeuren."

Daar is de 84-jarige Aad Bogers het helemaal mee eens. Hij pakt geregeld deze tram, de snelste verbinding tussen IJsselstein, Nieuwegein en Utrecht. Hij doet dat altijd zonder nadenken – behalve vandaag.

Vandaag denkt hij juist extra veel. Aan de slachtoffers. Aan waarom iemand zoiets zou doen. "Ik ben niet bang, het is niet zo dat ik niet meer met de tram durf. De kans dat het nog een keer gebeurt, is klein. Maar toch… Ik dacht wel: als ik er gisteren in had gezeten…"

Dit zien de tramreizigers als ze het 24 Oktoberplein passeren. Dit zien de tramreizigers als ze het 24 Oktoberplein passeren.

Vlaggen halfstok

Achter hem is een vlag te zien – halfstok. "Nederland is in rouw", concludeert Aad. "En dat terwijl Nederland zo'n veilig land is", zegt Dyana (19). Ze zit schuin achter Aad, samen met haar moeder. Dyana komt uit Syrië, waar ze 'heel vaak heel bang' zijn geweest. Wát een verschil toen ze in Nederland aan kwamen. "En nu gebeuren ook ineens hier nare dingen", zegt Dyana. Ze frunnikt aan haar tas. "We hopen dat Nederland veilig blijft. Het is zo'n fijn land."

De tram nadert zijn eindbestemming: Utrecht Centraal. Reizigers pakken hun tas. De man die zijn vrouw aan de telefoon had, staat ook op. Hij heeft een afspraak in de stad. En vanavond keert hij weer terug naar zijn poppetje. Ineens is dat iets minder vanzelfsprekend dan vóór gisteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen enkele relatie tussen Gökmen T. en slachtoffers Utrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore