Praten over schietpartij

Met kinderen praten over de aanslag: 'Val ze niet lastig met nare berichten'

19 maart 2019 10:29 Aangepast: 19 maart 2019 17:14
Kinderen leggen bloemen op de plek van de aanslag in Utrecht. Beeld © ANP

Utrechtse scholen houden zich vandaag, de dag na de aanslag in de Domstad, vooral bezig met steun en zorg voor de kinderen. Ook ouders kunnen veel doen. "Hou je antwoorden kort en simpel. Ga snel weer over tot de orde van de dag."

"Het heeft heel veel indruk gemaakt op kinderen, in klassen wordt er met ze gesproken over wat er is gebeurd", zegt een woordvoerster van de Stichting PCOU en de Willibrord Stichting. Deze instellingen besturen in Utrecht en omgeving meer dan veertig basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs.

Op het Christelijk Gymnasium (CGU), waar twee kinderen zitten van een vader die om het leven kwam bij de schietpartij, wordt gerouwd. Voor het opvangen van kinderen en om ze te helpen bij de verwerking zijn er interne begeleiders. "Er wordt met man en macht gewerkt om de rust te bewaren", zegt de woordvoerster.

'Geen angst of paniek'

Iedereen in de stad Utrecht werd gisteren gevraagd om binnen te blijven na de schietpartij. Dat verliep op scholen vrij rustig. "Op de scholen zelf was er geen angst of paniek". 

"Zo'n heftige gebeurtenis heeft veel impact, daarom is het verstandig de kinderen die gisteren op school moesten blijven de komende dagen extra in de gaten te houden", adviseert kinderpsycholoog Tischa Neve. "Je hoeft als ouder niet meteen verontrust te zijn. Kinderen gaan meestal gewoon door."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trainer Utrechtse voetbalclub omgekomen bij schietpartij: 'Te absurd om te bevatten'

Neve adviseert de heftige gebeurtenissen vooral niet te groot te maken. "Het is belangrijk kinderen uit hun eventuele angst te halen en weer in de realiteit te krijgen. Daar moet je ze soms bij helpen. Praat over hoe klein de kans is dat dit nog eens gebeurt. Benoem dat de dader is opgepakt, dat geeft een veilig gevoel."

Hoe je de gebeurtenissen bespreekt, verschilt per kind. "Kijk goed naar de leeftijd van het kind en wat het ervan meekrijgt", zegt Neve. "Als kleuters er niet zelf over beginnen, kun je het laten gaan. Zijn ze er wel mee bezig, hou je antwoorden dan kort en simpel. Ga snel weer over tot de orde van de dag, dat doen ze zelf ook."

Veiligheid en bescherming

Welke leeftijd het kind ook heeft, hou je aan de feiten. "Ga niet speculeren. Val je kind ook niet lastig met nare berichten als ze er zelf niet mee bezig zijn, dat maakt ze alleen maar onrustig. Begin er pas over als ze zelf vragen hebben."

Neve adviseert om mee te kijken met het Jeugdjournaal of het nieuws. "Gisteren had het Jeugdjournaal een bericht hoe organisaties ervoor zorgen dat Nederland zoveel mogelijk veilig blijft. Het item ging niet over angst. Dat gevoel van veiligheid en bescherming wil je terughalen. Peil tijdens of na de uitzending eens hoe het kind omgaat met het nieuws en of het behoefte heeft er over te praten of niet."

'Let op wat je zegt'

Daarnaast is het belangrijk goed op te letten wat je zegt waar kinderen bij zijn. "Dus ook aan de telefoon met je moeder of een vriendin. Kinderen krijgen veel mee. Ga niet speculeren over de dader en projecteer je eigen angsten niet op je kinderen. Als je de hele tijd roept: ik word hier zo bang van, dat straal je uit op je kinderen."

Met oudere kinderen is het van belang om ze ook de volgende dag in de gaten te houden. "Vraag eens wat ze op school besproken hebben en wat ze daarvan vinden. Zo kom je erachter of je kind met angsten rondloopt of niet. Als het al uitgebreid op school is besproken, hoef je het niet altijd thuis nog eens te bespreken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanslagen en dreiging: hoe leg je zoiets uit aan een kind?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore