Terreurdaad of relatieconflict?

Media in binnen- en buitenland vragen zich af: was het wel een aanslag?

19 maart 2019 08:05 Aangepast: 19 maart 2019 08:14
Bloemen op het 24 Oktoberplein in Utrecht, de dag na de aanslag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Beeld © ANP

Media in binnen- en buitenland besteden veel aandacht aan de schietpartij in Utrecht gisteren, waarbij drie doden vielen. In vrijwel alle Nederlandse en buitenlandse kranten wordt de vraag gesteld: was het wel een aanslag?

"Was het een terreurdaad, een relationeel conflict, was de dader psychisch ziek of bootste hij de aanslag in Christchurch na?" vraagt De Telegraaf zich af.

Handgeschreven briefje

In het handgeschreven briefje dat werd gevonden in de door schutter Gökmen T. gebruikte rode Renault Clio zou het woord Allah hebben gestaan. "Mogelijk gaf dit briefje de doorslag om van terreur uit te gaan", zegt terreurdeskundige Edwin Bakker in de krant.

Buurtbewoners Utrecht Oudenoord: 'De hele ME stond op de stoep'

Bewoners van de wijk Oudenoord in Utrecht zagen hoe Gökmen T. vanavond werd aangehouden. Hij is hoofdverdachte van de schietpartij van vanochtend.

AD: 'Doorgesnoven gek'

In het AD wordt aandacht besteed aan het criminele verleden van T. De krant citeert bekenden van de dader: "Een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur van wie je een schietpartij als vanochtend had kunnen verwachten." De krant schrijft dat T. een uitgebreid strafblad heeft en een bekende is van de politie. 

Ook wordt de 47-jarige ex-vriendin van T. opgevoerd, het slachtoffer in de verkrachtingszaak waarin T. wordt verdacht. Volgens haar heeft de schietpartij niets te maken met terrorisme. "Hij is knettergek, een drugsgebruiker, noem het allemaal maar op. Ik heb de politie al vaker gewaarschuwd. Hij is geen terrorist, maar een psychopaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Aanslag Utrecht: drie verdachten vast, sportclub rouwt om trainer

De Volkskrant:

De Volkskrant maakte een reconstructie van de gebeurtenissen in Utrecht, maar laat ook deskundigen hun mening geven over de communicatie. "De grootste fout die je kunt maken, is je mond houden", citeert de krant hoogleraar Mark Deuze. De krant laat ook buurtgenoten van T. aan het woord. Die noemen hem een 'kleine crimineel', een 'dealertje', en 'uitschot'.

Trouw:

Trouw legt uit hoe de Dienst Speciale Interventies te werk gaat en waarom Nederland zo min mogelijk militairen wil inzetten bij dit soort situaties.

Buurtbewoners filmen hoe Gökmen T. afgevoerd wordt

In Utrecht is Gökmen T. aangehouden. Hij wordt verdacht van de schietpartij vanochtend in Utrecht. Daarbij vielen drie doden. Verschillende buurtbewoners filmden zijn aanhouding.

'Geen terreur, maar familiezaak'

Ook in het buitenland is er veel aandacht voor de schietpartij. Het Duitse persbureau DPA citeert het Turkse persbureau Anadolu dat schrijft dat T. het gemunt had op een vrouwelijk slachtoffer vanwege een familiezaak.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws schetst een beeld van de slachtoffers die ook met voornaam worden genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trainer Utrechtse voetbalclub omgekomen bij schietpartij: 'Te absurd om te bevatten'

'In Tsjetsjenië gevochten'

De grootste krant van Duitsland, Bild, weet het zeker: het derde slachtoffer is een familielid, mogelijk een tante van T. De BBC opent de website ook met de schietpartij en laat het verhaal vooral vertellen door getuigen. BBC Turkish schrijft op basis van anonieme bronnen dat T. in de Russische republiek Tsjetsjenië heeft gevochten.

The New York Times heeft een verhaal waarin wordt gesproken van een moslimwijk waar de aanslag plaatsvond. Ook in deze krant wordt aangehaald dat er mogelijk een familielid het doelwit was van de schietpartij, maar er is ook aandacht voor het wapenbezit in Nederland dat een van de laagste wereldwijd is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore