Ga naar de inhoud
Schietdrama Utrecht

Gökmen T. (37) ook verdacht van verkrachting: dit is wat we van hem weten

Gökmen T Beeld © Politie

Gökmen T. (37), de hoofdverdachte van de dodelijke schietpartij in Utrecht, is een bekende van justitie. Hij is eerder veroordeeld voor illegaal wapenbezit, een inbraak en winkeldiefstal. En begin maart stond hij voor de rechter omdat hij verdacht wordt van verkrachting.

T. werd een paar uur na de dodelijke schietpartij opgepakt tijdens een inval in een pand aan de Utrechtse straat Oudenoord, ongeveer drie kilometer van de plek van de schietpartij.

Geboren in Turkije

De politie kwam hem volgens de Telegraaf op het spoor door internetbankieren. T. zou kort na de schietpartij met een van een vriend geleende telefoon via telebankieren een bedrag overgemaakt hebben. De mobiele telefoon kon worden uitgepeild en zo kwam de recherche achter de verblijfplaats van T.. 

T. is in Turkije geboren. Zijn ouders zijn in 2008 gescheiden, waarna in ieder geval zijn vader terug is gegaan naar Turkije. Die zei in een interview dat hij al 11 jaar geen contact heeft gehad met zijn zoon. "Maar als hij het gedaan heeft, zal hij daarvoor moeten boeten." 

Vader
Lees ook:
Vader verdachte schietpartij Utrecht: 'Als hij het gedaan heeft, moet hij boeten'

T. is bekende van justitie

In 2013 moest T. de cel in voor illegaal wapenbezit en poging tot diefstal. Hij wordt ook verdacht van een verkrachting die plaatsvond in de nacht van 10 op 11 juli 2017. Dat blijkt uit een persbericht op rechtspraak.nl. Hij zat daarvoor vanaf eind augustus 2017 in voorlopige hechtenis. 

Op 21 september 2017 werd die voorlopige hechtenis geschorst, wat betekende dat T. onder voorwaarden op vrije voeten kwam. Maar na een jaar bleek dat T. zich niet aan die voorwaarden hield. Zo werkte hij niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daarop besloot de rechtbank hem op 4 januari van dit jaar weer vast te zetten.

Maar op 22 januari vroeg T. opnieuw om schorsing van zijn voorlopige hechtenis. De rechter wees dat verzoek af, maar T. ging tegen die beslissing in beroep. Op 27 februari van dit jaar besloot het gerechtshof Oost-Nederland dat hij toch uit de gevangenis mocht, nadat T. uitdrukkelijk had beloofd mee te zullen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een reportage van de reclassering.

Op vrije voeten

Door die beslissing kwam T. op 1 maart weer op vrije voeten. Op 4 maart stond hij nog voor de rechter in een zogeheten regiezaak over de verkrachting. Op diezelfde dag veroordeelde de politierechter hem tot twee weken gevangenisstraf (waarvan één week voorwaardelijk) vanwege een winkeldiefstal, en een dag later legde een politierechter hem een celstraf van vier maanden op voor een inbraak.

Omdat T. nog tegen die veroordelingen in beroep kon gaan, was die celstraf nog niet ingegaan.

Hoofdverdachte
Volg hier ons liveblog:
Hoofdverdachte Gökmen T. uiterlijk vrijdag voorgeleid

Motief

In de vluchtauto van Gökmen T. werd een briefje gevonden, waarin staat dat hij bij de aanslag in een Utrechtse tram in naam van Allah heeft gehandeld. Ook groet hij in het briefje zijn ‘moslimbroeders’.

Op grond hiervan, gecombineerd met de banden van T.'s broer en vader met salafistische moslimbewegingen, denken politie en Openbaar Ministerie nog steeds aan een terreuraanslag. Een conflict in de relationele sfeer, zoals eerwraak, zou veel onwaarschijnlijker zijn aangezien er geen enkele relatie is vastgesteld tussen de verdachte en de slachtoffers. Toch wordt ook dat scenario onderzocht.

Gökmen
Lees ook:
Gökmen T. schreef in briefje uit naam van Allah te handelen

Daan zat in de tram van de schietpartij

02:36
"Gelukkig gingen de deuren op tijd open en kon ik eruit", zegt Daan. Hij zat in de tram en zag de schutter.