Dreiging 'kritiek'

Voor het eerst hoogste dreigingsniveau vanwege situatie Utrecht

18 maart 2019 13:31 Aangepast: 19 maart 2019 05:52
Politie doorzoekt een tram na de schietpartij Beeld © ANP

Bij het schietincident in Utrecht is het dreigingsniveau voor het eerst in Nederland opgeschaald naar niveau 5. Dat is het hoogst mogelijke niveau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De hoogste alarmfase is ingesteld voor de hele provincie Utrecht naar aanleiding van de schietpartij in de stad. Vooralsnog duurt de alarmfase tot 18.00 uur vandaag.

Toestand 'kritiek'

Bij niveau 5 is de terroristische dreiging in Nederland 'kritiek'. De NCTV heeft in dat geval concrete aanwijzingen dat terroristen op het punt staan een aanslag in Nederland te plegen, er heeft al een aanslag plaatsgevonden of er is een kans op een vervolgaanslag in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Teruglezen: aanslag Utrecht van minuut tot minuut

De afgelopen jaren was het zogeheten dreigingsniveau 'substantieel', op schaal 4. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag.

Ook na mogelijke terreurincidenten, zoals de steekpartij op CS in Amsterdam vorig jaar, aanhoudingen van terreurverdachten in Nederland of grote aanslagen in het buitenland, is het dreigingsniveau steeds op niveau 4 blijven staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dit weten we tot nu toe over de schietpartij in Utrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore