Nieuwe verdachte vast

Dit weten we tot nu toe over de schietpartij in Utrecht

19 maart 2019 11:50 Aangepast: 20 maart 2019 15:01
Hulpdiensten ter plaatse bij de schietpartij in Utrecht. Beeld © ANP

Bij een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn maandag drie doden gevallen en vijf gewonden. De dader is opgepakt. Bij het incident kwamen de 19-jarige Roos uit Vianen, een 49-jarige voetbaltrainer uit Utrecht en een 28-jarige man uit Utrecht om het leven.

Daarnaast raakten drie mensen zwaargewond (een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein). In de hectiek die direct na het schieten ontstond, raakten vier mensen lichtgewond doordat zij bijvoorbeeld kwamen te vallen.

Aankomende vrijdag is in Utrecht een stille tocht voor de slachtoffers en nabestaanden

Verdachten

De aangehouden hoofdverdachte is de  37-jarige Gökmen T., die is geboren in Turkije. Hij was eerder verdachte in een verkrachtingszaak. Dit is wat we tot nu van hem weten.

T. werd opgepakt tijdens een inval in een pand aan de Utrechtse straat Oudenoord, ongeveer 3 kilometer van de plek van de schietpartij. Tijdens de aanhouding van hoofdverdachte Gökmen T. is een vuurwapen aangetroffen.

Zo'n 500 meter verderop werd de gekaapte Renault Clio teruggevonden, die hij gebruikte als vluchtauto. T. zal uiterlijk vrijdag worden voorgeleid. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gökmen T. (37) ook verdacht van verkrachting: dit is wat we van hem weten

De twee mannen van 23 en 27 jaar oud uit Utrecht die ook werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gebeurtenissen, zijn inmiddels weer vrijgelaten. Er zou geen bewijs zijn gevonden voor hun aandeel in de schietpartij. 

Niet veel later werd bekend dat een nieuwe verdachte in de zaak is aangehouden. Het gaat om een 40-jarige Utrechter. De man werd dinsdag om half vier 's middags opgepakt bij zijn woning in Utrecht. 

Motief

Uit het onderzoek naar de schietpartij is tot nog toe geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers gebleken.

Daarom wordt er tot dusver door het Openbaar Ministerie 'ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief'. "Onder meer een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van het feit geven hier aanleiding toe. Andere motieven worden niet uitgesloten, deze worden ook onderzocht", meldt het OM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we over de slachtoffers van de schietpartij in Utrechtse tram

Slachtoffers

Op het 24 Oktoberplein werden gisteren bloemen neergelegd voor de slachtoffers van de schietpartij. Een van de drie mensen die om het leven kwamen was de 19-jarige Roos. Nabestaanden staan stil bij het overlijden van de inwoner van Vianen, die door bekenden wordt omschreven als iemand 'met een immens groot hart'. In haar naam begon haar buurvrouw een crowdfundingsactie om geld op te halen voor de uitvaart. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden in rouw om overleden Roos (19): 'Ze had een immens groot hart'

Het tweede slachtoffer is Rinke Terpstra, jeugdtrainer bij de Utrechtse voetbalclub Desto. Hij laat een vrouw en drie kinderen na. Het bestuur van de club is verslagen en verbijsterd, staat in een verklaring. De man was in dienst bij ProRail. "Het is bij ons hard aangekomen, we richten nu een herdenkingsplek in", liet het bedrijf weten. 

De identiteit van het derde slachtoffer is niet bekendgemaakt. 

Hectisch

Ooggetuigen van de schietpartij spraken eerder deze week van een hectische situatie. "Mensen renden naar buiten ondanks dat de trambestuurder riep om binnen te blijven. Mensen wilden zo snel mogelijk de tram uit. Iemand strompelde de tram uit werd daarna gereanimeerd."

Oproep getuigen

Er wordt nog altijd gezocht naar meer ooggetuigen. In het tv-programma Opsporing Verzocht heeft de politie een oproep gedaan aan mensen die getuige waren van de schietpartij. De politie denkt niet alle getuigen te hebben gesproken, "omdat veel mensen zich uiteraard zo snel mogelijk in veiligheid hebben gebracht''.

Een woordvoerder zei dat de politie graag in contact wil komen met iedereen die de schietpartij heeft gezien, ook met degenen die zelf denken dat ze niets belangrijks te melden hebben.

Verder vroeg de politie mensen die beelden hebben van de schietpartij die niet online te verspreiden. Die mensen worden verzocht die beelden rechtstreeks op te sturen via het online tipformulier van de politie.

Rutte: aanslag

Volgens premier Rutte is Nederland opgeschrikt door een aanslag. Een terroristisch motief wordt volgens hem 'niet uitgesloten'.

Burgemeester Jan van Zanen sprak van een zwarte dag voor Utrecht. "Nietsvermoedende en onschuldige mensen, in de tram onderweg naar werk, school of andere bezigheden werden onder vuur genomen. Dat deze dag zo wreed anders zou lopen dan iedereen had voorzien, schokt. In de stad, ver daarbuiten in Nederland maar ook in verre buitenlanden'', verklaarde de burgemeester.

Hoogste dreigingsniveau

Scholen in Utrecht werd maandag geadviseerd om de deuren gesloten te houden en de kinderen binnen te houden. In de stad zijn alle moskeeën gesloten. Het openbaar vervoer in Utrecht lag urenlang stil.

In de provincie Utrecht werd tijdelijk het hoogste dreigingsniveau uitgeroepen. NCTV-baas Pieter Jaap Aalbersberg zei dat dat was bedoeld om de diensten te helpen hun werk te doen: "Het is goed dat burgers alert zijn op wat de overheid van hen vraagt.''

Nadat de verdachte werd opgepakt, is het dreigingsniveau weer verlaagd naar het niveau van voor de schietpartij: niveau 4.

Extra beveiliging

Op verschillende plekken in Nederland werd de beveiliging aangescherpt naar aanleiding van het incident. Onder andere op Het Binnenhof in Den Haag en het Mediapark in Hilversum werd extra gepatrouilleerd. In Rotterdam was extra beveiliging op stations en moskeeën.

Ook op Schiphol was sprake van 'verhoogde waakzaamheid' net als in Amsterdam. Na de schietpartij heeft de Duitse politie extra personeel ingezet bij grensovergangen en in de treinen die vanuit Nederland naar Duitsland rijden. De Duitse snelweg A3 (in het verlengde van de A12) werd extra in de gaten gehouden.

Eerste beelden na schietpartij Utrecht

In Utrecht zijn meerdere mensen gewond geraakt bij een schietpartij op het 24 Oktoberplein. Volgens de politie zou er mogelijk een terroristisch motief zijn. Ooggetuigen melden dat er geschoten is in een tram.

Telefoonlijn opengesteld

De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn opengesteld voor mensen die vragen hebben over de schietpartij. De gemeente heeft een liveblog opengesteld in verband met het incident. Het nummer is 030-2860000.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore