Ga naar de inhoud
Lege perrons

Chaos door staking blijft uit, wel meer files dan normaal

Reizigers op Amsterdam Centraal vanochtend. Beeld © ANP

Bijna alle treinen rijden weer na de staking van vanochtend vroeg. Maar er zijn nog wel vertragingen en sommige treinen zijn korter dan normaal.

Daardoor zitten ze soms overvol. "Treinen rijden in een andere samenstelling, dat zal de rest van de dag zo blijven'', zegt een woordvoerder van de NS.

Dringen geblazen

De ochtendspits op het spoor verliep moeizamer dan normaal, ook omdat een aantal treinritten werd geschrapt. Op sommige perrons was het dringen geblazen. "Het is veel drukker dan normaal. We zien ook treinen waar geen mensen meer in kunnen'', zegt een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover.

Toch was het lang niet overal druk op treinstations. Dat komt omdat veel reizigers rekening hielden met de werkonderbrekingen. De staking duurde van 06.00 uur tot 07.06 uur, symbolisch 66 minuten lang, met als doel de AOW-leeftijd op 66 jaar te houden. 

Hele dag last

De eerste trein startte uiteindelijk om 07.31 uur, vanuit Maastricht richting Utrecht. Internationale en nachttreinen reden wel tijdens de staking.

Overlast door NS-staking: 'Ze raken de verkeerde mensen'

01:37
Op Utrecht Centraal reed vanmorgen geen enkele trein.

Reizigers zullen de hele dag last hebben van de vroege staking. Dat heeft ook met het later opstarten van de treinen te maken. De meeste treinen stonden nog op het rangeerterrein of op onderhoudslocaties. Vervolgens moesten de gebruikelijke veiligheidsprocedures nog worden doorlopen. 

Groepjes toeristen

Op Utrecht CS en Amsterdam CS was vanmorgen vroeg erg rustig. In Amsterdam liepen groepjes toeristen rond die niet op de hoogte waren van de werkonderbreking. Reizigers die de metro wilden nemen, kwamen voor een dicht hek te staan.

Niet alleen NS-medewerkers, ook personeel van het openbaar vervoer (trams, bussen en metro) had het werk in alle vroegte neergelegd.

Druk op de weg

Ook op de weg hebben reizigers last van de staking. "Er staat nu 214 kilometer file, en dat is fors voor een maandagmorgen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Bij Assen is het erg druk. Er is gewoon meer verkeer: dat zijn mensen die anders met trein waren gegaan. Het effect van de staking wordt langzamerhand duidelijk. Verkeer moet er rekening mee houden dat het flink drukker zal worden." 

De werkonderbreking maakt deel uit van een landelijke actiedag voor het pensioen, onder meer in het stads- en streekvervoer, de bouw- en de schoonmaaksector.

Moeten
Lees meer
Moeten we straks tot ons 75ste werken? Zes vragen aan minister Koolmees