Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Hele dag vertraging

Pensioenstakingen begonnen: maak je borst maar nat

18 maart 2019 06:05 Aangepast: 18 maart 2019 07:13
Er rijden vanmorgen 66 minuten lang geen treinen. (archieffoto) Beeld © ANP

Wie vanochtend moet werken of naar school moet, kan zijn borst nat maken. Door een staking van NS-personeel zal het treinverkeer lange tijd van slag zijn. "Reizigers moeten rekening houden met het ergste." De ANWB heeft niet veel beter nieuws: er wordt een heel drukke ochtendspits verwacht.

Thuiswerken, of ander vervoer regelen. Dat adviseert de woordvoerder van de NS aan iedereen die op pad moet. Het NS-personeel begon om 06.00 uur met een staking voor een beter pensioen.

Staking van 66 minuten

Daarom werd de dienstregeling pas na de staking opgestart. De staking duurde officieel van 06:00 uur tot 07.06 uur. De 66 minuten staan voor de pensioenleeftijd vanaf 66 jaar waaraan getornd wordt. "We wilden niet het risico lopen dat mensen die om 5:45 de trein nemen ergens stil komen te staan en dat wij dan niet weten waar ze terecht zouden komen."

"De reizigers moeten rekening houden met het ergste", zei ze. "Het opstarten van de dienstregeling zal uren duren. De hele dag zullen reizigers de gevolgen van de staking voelen."  

Kommer en kwel op de weg

Ook op de weg wordt het kommer en kwel. De ANWB verwacht 'een heel drukke ochtend' door de aangekondigde pensioenprotesten. "Het gaat een erg drukke spits worden", zegt Dennis Mooij van de ANWB.

"Veel mensen zullen in plaats van het openbaar vervoer de auto kiezen. En het gaat ook nog regenen."

Wees creatief

Wees creatief dus. Werk bijvoorbeeld thuis of neem een dag vrij, als dat kan. Mensen die de A12 tussen Utrecht en Den Haag nemen, zijn dubbel gewaarschuwd. De meeste ellende verwacht de ANWB-woordvoerder namelijk daar. Dienstwagens van politie, defensie en andere hulpdiensten zullen langzaamaanacties houden op de snelwegen naar het Malieveld in Den Haag, waar rond het middaguur een manifestatie begint.

De agenten zullen niet harder rijden dan 66 kilometer per uur, een verwijzing naar de gewenste pensioenleeftijd. Hoe laat die acties precies zullen zijn, is onduidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore