24 uur plat

Pensioenstaking: ook havenarbeiders Rotterdam leggen werk neer

18 maart 2019 02:17 Aangepast: 18 maart 2019 06:16
Beeld © ANP/Niels Wenstedt

Arbeiders in de haven van Rotterdam hebben vannacht het werk neergelegd om hun eis voor de bevriezing van de AOW-leeftijd kracht bij te zetten.

De nachtdienst is bij uitstek een voorbeeld van zwaar werk dat na je 66ste niet meer te doen is, zegt vakbond FNV. Daarom begonnen de acties om middernacht.

FNV-bestuurder Niek Stam verwacht dat 500 tot 700 leden het werk neerleggen, gevolgd door nog eens 700 havenarbeiders van de dagploeg. Dat komt volgens hem neer op zo’n 80 procent van alle medewerkers die normaal gesproken in touw zijn.

Havenarbeiders willen eerder met pensioen: 'Wij gaan ook vijf jaar eerder dood'

Ook in december demonstreerden havenarbeiders voor een verlaging van de pensioenleeftijd voor mensen met een fysiek zwaar beroep. Zij vinden 45 jaar werken lang zat.

24 uur plat

Bedrijven die worden getroffen, zijn onder meer actief in container- en bulkoverslag. Er wordt verwacht dat bijna alle terminals in Rotterdam 24 uur komen plat te liggen. Ook in de havens van Amsterdam en Zeeland vinden acties plaats.

Vandaag geldt in veel sectoren als landelijke actiedag voor het pensioen. Zo zijn er acties in stads- en streekvervoer, de bouw, de metaal en de schoonmaak. Ook medewerkers van politie, douane, brandweer en ambulance gaan actievoeren. Door het hele land zijn actiebijeenkomsten en manifestaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Chaos verwacht op weg en spoor: 'Werk thuis of neem vrij'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore