Ga naar de inhoud
Nieuw leven

Konikpaarden Oostvaardersplassen losgelaten in Spanje

De paarden uit de polder, net aangekomen in Spanje. Beeld © Paleolítico Vivo

De eerste lichting konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is vandaag losgelaten in het natuurgebied Atapuerca, in het noorden van Spanje. Een andere groep gaat later dit jaar naar Wit-Rusland.

Staatsbosbeheer moet het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen terugbrengen naar 450. Door een aantal relatief zachte winters op rij was het aantal opgelopen tot ruim duizend. Door de strengere winter van vorig jaar kwamen er 467 om.

Nederlands hooi

De paarden werden vergezeld door een wagen vol Nederlands hooi, omdat de natuurlijke vegetatiegroei in hun nieuwe leefgebied nog niet helemaal op gang is gekomen.

Paleolítico Vivo bij het Spaanse Atapuerca is een natuurgebied van zo'n 1000 hectare. De 'Nederlandse' konikpaarden komen terecht in een deelgebied van ongeveer 175 hectare. Het bestaat vooral uit open bos, met een 'ondergroei van gras' en op verschillende open plekken heide, liet Staatsbosbeheer eerder weten.

Natuurlijke begrazing

De beheerders hebben veel ervaring met natuurlijke begrazing, zegt Staatsbosbeheer. Er zijn niet alleen koniks, maar ook przewalskipaarden, heckrunderen, wisenten en ezels.

180
Lees ook:
180 paarden Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland en Spanje