Ga naar de inhoud
Pensioenstaking

Chaos verwacht op weg en spoor: 'Werk thuis of neem vrij'

Beeld © ANP

Mensen die 's ochtends moeten werken of naar school moeten, kunnen hun borst nat maken. Door een staking van NS-personeel zal het treinverkeer lange tijd van slag zijn. "Reizigers moeten rekening houden met het ergste." De ANWB heeft niet veel beter nieuws: er wordt een heel drukke ochtendspits verwacht.

Thuiswerken, of ander vervoer regelen. Dat adviseert de woordvoerder van de NS aan iedereen die op pad moet. Het NS-personeel gaat 's ochtends staken voor hun pensioen.

Daarom heeft de NS besloten om de dienstregeling pas na de staking op te starten. De staking duurt officieel van 06:00 uur tot 07.06 uur. De 66 minuten staan voor de pensioenleeftijd vanaf 66 jaar waaraan getornd wordt. "We wilden niet het risico lopen dat mensen die om 5:45 de trein nemen ergens stil komen te staan en dat wij dan niet weten waar ze terecht zouden komen."

Staking van 66 minuten

"De reizigers moeten rekening houden met het ergste", zei ze. "Het opstarten van de dienstregeling zal uren duren. De hele dag zullen reizigers de gevolgen van de staking voelen."

Kommer en kwel op de weg

Ook op de weg wordt het kommer en kwel. De ANWB verwacht 'een hele drukke ochtend' door de aangekondigde pensioenprotesten. "Het gaat een hele drukke spits worden", zegt Dennis Mooij van de ANWB.

"Veel mensen zullen in plaats van het openbaar vervoer de auto kiezen. En het gaat ook nog regenen."

Wees creatief

Wees creatief dus. Werk bijvoorbeeld thuis of neem een dag vrij, als dat kan. Mensen die de A12 tussen Utrecht en Den Haag nemen, zijn dubbel gewaarschuwd. De meeste ellende verwacht de ANWB-woordvoerder namelijk daar. Dienstwagens van politie, defensie en andere hulpdiensten zullen langzaamaanacties houden op de snelwegen naar het Malieveld in Den Haag, waar rond het middaguur een manifestatie begint.

De agenten zullen niet harder rijden dan 66 kilometer per uur, een verwijzing naar de gewenste pensioenleeftijd. Hoe laat die acties precies zullen zijn, is onduidelijk.

Geconcentreerd
Lees ook:
Geconcentreerd thuiswerken? Zo doe je dat goed

Houd site en app in de gaten

Ga je toch de weg of het spoor op? De ANWB raadt aan 's ochtends voor vertrek de verkeersinformatie te raadplegen. De woordvoerder van de NS vult daarbij aan: "Houd onze reisplanner op de site of app in de gaten voordat je van huis gaat."

Nog vragen? Die kunnen treinreizigers altijd stellen via het NS-account: @NS_online. "Het aantal vragen dat mensen tot nu toe stellen valt nog mee", zegt de NS-woordvoerder.

Minister
Lees ook:
Minister Koolmees tegen vakbonden: 'Kom na pensioenacties weer aan tafel'