Milieu

We willen wel afval scheiden, maar we maken nog veel fouten

18 maart 2019 00:01 Aangepast: 18 maart 2019 07:06
Beeld © ANP

We willen wel afval scheiden, maar we weten vaak niet wat in welke bak moet. We zitten daardoor vaak met de handen in het haar.

Zo denkt bijvoorbeeld 40 procent van de consumenten dat een plastic theezakje bij het restafval moet, terwijl het in werkelijkheid in de plasticcontainer hoort. En 34 procent van de ondervraagden denkt dat een koffiecup in de plasticbak hoort, terwijl het juist bij het restafval moet. Dat blijkt allemaal uit een nieuw rapport van Ipsos. 

Twijfel

Vandaag is Global Recycling Day, een internationale dag om meer aandacht te vragen voor het belang van afvalscheiding. Voor het onderzoek in opdracht van Vereniging Afvalbedrijven werden 506 mensen ondervraagd. Als mensen twijfelen over in welke bak een product hoort, gooit zes op de tien mensen het bij het restafval.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afval scheiden: we denken dat we het goed doen maar dat is niet zo

Dat steeds meer Nederlanders hun afval scheiden, bleek eerder al uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2017 werd 57 procent van het huishoudelijke afval gescheiden ingezameld, tegen 49 procent in 2007. Ook de hoeveelheid afval neemt af: 495 kilo per persoon in 2017, tegenover 560 tien jaar eerder. 

Misvattingen

Maar er blijken nog wel veel misvattingen te zijn over het scheiden. Zo denken de ondervraagden dat 69 procent van het glas wordt gerecycled, terwijl het in werkelijkheid 86 procent is. Ook 87 procent van het papier wordt hergebruikt, terwijl consumenten denken dat het maar 70 procent is. 

De bereidheid om afval te scheiden is groot. 76 van de Nederlanders vindt het scheiden van afval belangrijk of zelfs heel belangrijk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore