Hoe vaak komt jouw straatnaam voor?

Weinig diversiteit: bijna 80 procent nieuwe straten vernoemd naar man

18 maart 2019 06:00 Aangepast: 22 maart 2019 16:26
In Velp werd in 2007 een paar uur na de geboorte van prinses Ariane al een straat naar haar vernoemd. Beeld © ANP / Eric van 't Hullenaar

Nieuwe straten in Nederland worden nog altijd voornamelijk naar mannen vernoemd. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws. De onderzoeksredactie bekeek bijna 2000 straten die in de afgelopen tien jaar zijn aangelegd of herbouwd.

Gemiddeld wordt één op de vijf nieuwe straten naar een persoon vernoemd. Van die vernoemde personen is bijna 80 procent een man, en dat percentage lijkt nog niet te verminderen.

Afspiegeling van de maatschappij

Volgens veel mensen zouden straatnamen een betere afspiegeling van de maatschappij moeten geven, door bijvoorbeeld meer straten te vernoemen naar vrouwen of mensen met een migratieachtergrond. Zo verving de feministische actiegroep Meer vrouw op straat vorig jaar een aantal straatnaambordjes in Amsterdam, en besloot de gemeenteraad in die stad vorige maand om straten in een nieuwe wijk toch niet te vernoemen naar een zeeslag in 1573.

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken. Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Van de roep om diversiteit is verder nog niet veel te zien, blijkt uit de analyse van nieuwe straatnamen. Omdat het om tienduizenden straten gaat, werd daarbij een steekproef gebruikt: van elk jaar vanaf 2009 werd 10 procent van de nieuwe straten bekeken.  Van de straten die naar een persoon vernoemd zijn, werd vervolgens gekeken wie die persoon was.

Koninginnen

In totaal zijn er zo'n 250.000 straten in Nederland. Iets meer dan de helft heeft een unieke naam, maar er zijn ook namen die honderden keren voorkomen. De Kerkstraat is het populairst, daarvan zijn er 510. Wil je weten of jouw straat uniek is? Bekijk hier hoe vaak jouw straatnaam voorkomt:

Voor de feministen scheelt het misschien een beetje dat Nederland in de laatste eeuw veel koninginnen heeft gehad. Wilhelmina en Juliana zijn de enige mensen in de top 10. Ook de dochters van koning Willem-Alexander zijn populair: naar Amalia, Alexia en Ariane zijn al 115 straten vernoemd.

Lokale verschillen

Als je de straatnamen op de kaart zet, valt ook op hoe straatnamen regionaal verschillen. Zo eindigen sommige straten op de Wadden op '-glop' en kan een straat in Friesland '-buorren' heten. Een straatnaam als 'Erve Wieldijk' is typisch Twents, terwijl de straatnaam 'Heuvel' vooral in Brabant voorkomt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore