Samen met België

'Marine bestelt zes mijnenjagers in Frankrijk'

15 maart 2019 02:12 Aangepast: 15 maart 2019 02:44
De Hr. Ms. Willemstad, een van de huidige mijnenjagers, is al sinds 1989 in dienst. Beeld © ANP

Ook al wil Defensie zijn materieel nu zoveel mogelijk in Nederland kopen, de Koninklijke Marine gaat de zes nieuwe mijnenjagers waarschijnlijk bestellen in Frankrijk. Volgens de Vlaamse financieel-economische krant De Tijd gaat de gezamenlijke miljardenorder van Nederland en België naar een Frans consortium.

Nederland trekt bij deze order samen op met België. Beide landen kopen zes nieuwe mijnenjagers. In totaal is er zo'n twee miljard euro gemoeid met de bestelling, waarvoor ook de Nederlandse scheepsbouwer Damen in de race was. 

Drone-technologie

Het lijkt erop dat de specialisatie van het Franse consortium in drone-technologie de doorslag heeft gegeven, schrijft De Tijd. Bij de nieuwe generatie mijnenjagers spelen deze een grote rol in het opsporen van zeemijnen, en dat is precies de weg die de Belgische krijgsmacht al eerder had bedacht. Maar ook zou het volgens de krant kunnen zijn dat deze deal een onderonsje is tussen de Franse president Macron en de Franstlaige premier van België Michel.

De Belgen voeren ook namens Nederland de onderhandelingen.

Zo veel mogelijk Nederlands

Pijnlijk voor Nederland is dat het kabinet nog maar enkele maanden geleden juist aankondigde dat Defensie voortaan zo veel mogelijk materieel zou moeten kopen bij Nederlandse bedrijven. Dat zou goed zijn voor de binnenlandse economie en voor de veiligheid van het land. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nieuw defensiematerieel moet van Nederlandse makelij zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore