Rechtszaak

Ruzie over vondst 11.000 schildpadden: 'Dieren slecht behandeld door KLM'

14 maart 2019 18:15 Aangepast: 14 maart 2019 18:16
Terekayschildpadden Beeld © Getty Images

KLM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit liggen met elkaar overhoop na de vondst van maar liefst 11.000 Peruaanse terekayschildpadden. Volgens de NVWA heeft KLM de schildpadden niet goed vervoerd waardoor ze extra noodopvang nodig hadden. Vandaag kwam de zaak voor de rechter.

De NVWA wil dat KLM voor de noodopvang opdraait. In totaal gaat het om 470.000 euro. De dieren waren op doorreis van Peru naar Hong Kong. In de zomer van 2017 stuitte de NVWA bij een controle op Schiphol op de dieren die in slechte conditie verkeerden, waarna ze werden overgedragen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Plastic bakjes

De dieren werden per zes stuks vervoerd in kleine plastic bakjes van 8 tot 10 centimeter. "De bakjes waren vervolgens zonder voldoende ventilatie, tien hoog opgestapeld in kisten", zegt een woordvoerder van de RVO tegen het Financieele Dagblad

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zestig flamingo's onder slechte omstandigheden in kisten op Schiphol

Door het gewicht van de gestapelde bakjes waren de onderste bakjes ingedeukt. Volgens de NVWA hebben de dieren onnodig geleden. Een aantal schildpadden heeft de reis daardoor niet overleefd, een aantal andere dieren was ziek en veel schildpadden hadden last van wormen. Ook was er geen vergunning voor het vervoer van de dieren. 

Water

De schildpad komt voor in Zuid-Amerika en is sterk aan water gebonden. Ze komen alleen uit het water om te zonnen en om eitjes te leggen. Ze leven in moerassen, ondergelopen weiland en bosranden. Nadat de dieren waren hersteld, zijn ze terug vervoerd naar Peru. De eindbestemming Hong Kong hebben ze nooit bereikt.

De uitspraak wordt over drie maanden verwacht. KLM wilde niet reageren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore