Zelfmoordmiddel gegeven

10 jaar cel geëist tegen Linda en Leo voor moord op dochter Joëlle

14 maart 2019 17:50 Aangepast: 14 maart 2019 17:58
Linda H. en Leo den H. in de rechtbank Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie eist tien jaar cel tegen Linda H. (60) en Leo den H. Het stel wordt ervan beschuldigd de dochter van Linda, Joëlle Tromp (29), in 2012 te hebben vermoord. In het lichaam van Joëlle werd een zelfmoordmiddel aangetroffen.

Linda uit Zwaag stond vandaag samen met haar ex-vriend Leo den H. (64) voor de rechter. Ze zouden samen een euthanasiemiddel hebben gekocht voor Joëlle en het haar daarna hebben toegediend. Beiden ontkennen ze dat ze hebben geholpen bij de dood van de vrouw.

'Ze gaf al langer aan dat ze dood wilde'

In de rechtbank zei moeder Linda dat Joëlle er psychisch en lichamelijk erg slecht aan toe was en dat ze al tijden aangaf dat ze uit het leven wilde stappen. Naar eigen zeggen trof Linda haar dochter op een gegeven moment in haar huis aan, in elkaar gezakt in haar rolstoel. 

Een zelfmoordpoeder was toen al ingenomen. Vlak voor het innemen van het middel zou ze haar moeder hebben gebeld en hebben gezegd dat ze het 'echt ging doen'. Linda zou toen samen met Leo naar haar dochter zijn gegaan, maar toen was het al te laat.

Pas de volgende dag een dokter gebeld

Ze hebben haar op de grond laten liggen, een dekentje over haar heen gelegd en zijn toen terug naar huis gegaan. Later op de avond gingen ze weer kijken: toen lag Joëlle er nog net zo levenloos bij. Pas de volgende dag belden ze een huisarts. Dat zou Joelle zo gewild hebben, zei Linda, omdat ze niet gered wilde worden.

De politie en een schouwarts kwamen ter plaatse. Ze werd in een slaapzak met een kussen onder haar hoofd aangetroffen. 

Jarenlang werd gedacht dat het om zelfmoord ging

De zaak van Joëlle kwam pas in 2017 aan het licht toen de politie een andere zaak onderzocht: de zelfmoord van een andere dochter van Linda.

Thirza, ook 29 jaar, overleed in 2016. Justitie kreeg toen argwaan, vooral omdat beide dochters in dezelfde zorgkliniek waren beland. Die kliniek, Jedidja, vertoonde kenmerken van een sekte en is inmiddels gesloten. De zaak van Thirza is nog altijd niet opgehelderd.

Het lichaam van Joëlle werd vorig jaar opgegraven en er werd alsnog sectie gepleegd. Ze bleek te zijn overleden aan een zelfmoordmiddel. De schouwarts dacht in 2012 nog dat ze was overleden door een overdosis van een ander middel. De pillenstrip daarvan werd toen gevonden in de prullenbak. Van een zelfmoordmiddel zijn nooit sporen teruggevonden.

Meerdere getuigen hebben bij de politie verklaard dat de twee zelf de hand hadden gehad in de dood van Joëlle. Ze hoorden dat van Linda zelf. Daarnaast zou het stel volgens het OM het zelfmoordmiddel zelf hebben besteld in het buitenland voor ruim 300 euro.

'Ze loog, bedroog en manipuleerde'

Volgens een familielid zou Linda haar dochter Joëlle, en haar andere twee kinderen, jarenlang geestelijk hebben mishandeld. Ze loog, bedroog en manipuleerde. Linda is inmiddels onderzocht door psychologen en daaruit blijkt dat ze borderline heeft. Familieleden denken dat ze ook het Münchhausen by proxy-syndroom heeft, dat is volgens psychologen zeker niet uit te sluiten, maar ook niet vast te stellen.

De advocaat van de vader en zus van Joëlle spraken vandaag in de rechtbank. Ze gaven aan dat Linda op destructieve wijze omging met het gezin. "De wijze waarop ze met onze Joëlle is omgegaan, is niet te bevatten. Is dat nou een moeder? Voor ons staat vast dat Linda de dood van Joëlle op haar geweten heeft. Zij loog, chanteerde en manipuleerde. Ze maakte mensen om haar heen ziek."

De zaak gaat eind deze maand verder. Dan zullen de advocaten van Linda en Leo uitgebreider aan het woord komen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

`