Brutaal

Nieuwe provocatie ontsnapte gevangene: 'Ik zal niet opgeven'

14 maart 2019 16:28 Aangepast: 14 maart 2019 16:44
Beeld © Politie

De voortvluchtige gevangene die vorige week op de nationale opsporingslijst werd geplaatst, heeft geen hoge pet op van de Nederlandse politie. "Ze zijn al zeven jaar op zoek naar mij en ik reis de hele wereld over. Ze komen maar niet verder", zegt Shahin Gheiybe in gesprek met EenVandaag.

Gheiybe (35) werd in 2011 tot dertien jaar celstraf veroordeeld voor een dubbele poging tot moord in 2009. Twee jaar later wist hij aan zijn gevangenisbewakers te ontsnappen tijdens een ziekenhuisbezoek. Gheiybe is naar eigen zeggen niet van plan om het restant van zijn straf nog uit te zitten. "Ik zeg niet dat ze me nooit te pakken krijgen, maar zal ik niet makkelijk opgeven", zegt hij tegen EenVandaag.

Nu hij op de nationale opsporingslijst staat, is Gheiybe een van de meestgezochte criminelen van Nederland. Voor veel misdadigers zou dat een reden zijn om zich te verstoppen, maar niet voor Gheiybe, die vermoedelijk in Iran verblijft.

"Ze hebben bij een inval de telefoon van mijn broer in beslag genomen en daar foto's op gevonden. Ze hebben ook de foto's van mijn Instagram gehaald en die allemaal gepubliceerd. Dus ik dacht: ik ben nu toch al bekend, dan maakt het me ook niet meer uit. Laat ze me dan maar volgen." 

'Gheiybe waant zich onaantastbaar

Volgens de politie begaat Gheiybe daarmee een grote fout. De beelden die hij publiceert, bevatten mogelijk waardevolle informatie. "We kunnen daar iets mee", zegt een woordvoerder. "Hij waant zich onaantastbaar, maar uit die beelden kunnen we informatie halen. Er staan gebouwen op, locaties, omstandigheden en natuur. We zullen zien waar het toe leidt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontsnapte gevangene in provocerend filmpje: 'Ik geniet van mijn vrijheid'

RTL Nieuws
`