Verbaasde reacties

Amsterdammers schrikken van onaangekondigde vliegshow met F-16's

14 maart 2019 16:00 Aangepast: 14 maart 2019 18:16
NH Nieuws zond de vliegshow live uit op Facebook. Beeld © Facebook / NH Nieuws

Veel mensen in en rondom Amsterdam zagen rond 16.00 uur een KLM-vliegtuig extreem laag overvliegen. Extra opvallend: het toestel werd begeleid door vier straaljagers.

Het zorgde voor verbaasde reacties op sociale media. "Er vloog in principe net een vliegtuig heel laag over, begeleid door straaljagers. Verder alles ok. Toch?", twitterde actrice Georgina Verbaan bijvoorbeeld.

"Joe? Gaat alles goed? Iemand?", twitterde een andere Amsterdammer. "Wat is er loos", vroeg iemand anders zich af. Het maakte allemaal onderdeel uit van een vliegshow, schrijft NH Nieuws. De show was tot het laatste moment geheim gehouden.

Geheime vliegshow boven Amsterdam: 'Dit is heel vaag'

Sommige Amsterdammers schrokken toen plotseling vier straaljagers en een Boeing 777 laag overvlogen. De stunt bleek onderdeel van een vliegshow ter ere van 100 jaar Nederlandse luchtvaart.

Het ging om een Boeing 777-300 van KLM, begeleid door vier F-16's. Het was ter ere van de viering van 100 jaar Nederlandse luchtvaart, bevestigt een woordvoerder van Schiphol. In de Boeing 777 zaten geen passagiers. NH Nieuws zond de vliegshow live uit op Facebook.

Volgens gegevens op Flightradar vlogen de vliegtuigen zo'n 450 meter boven de stad.

'Zijn ze gek geworden?'

Vliegshow of niet, de schrik zat er bij sommige Amsterdammers goed in. Journalist Menno Pot twitterde bijvoorbeeld: "Zijn ze fucking gek geworden ofzo? Een zeer laagvliegend passagiersvliegtuig, onder militaire escorte van vier F-16's, boven een groot stedelijk gebied. Als 'onaangekondigde verrassing'. Welke van de realiteit losgezongen mafklapper verzint zoiets?"

Twitteraar Kees Noorman vindt het een schandalige actie. "Dwars over de stad. Laag over passagiersvliegtuig met vier straaljagers. Welke idioot verzint dit in deze tijd?"

Een andere Amsterdammer: "Wat een belachelijk domme actie van KLM om boven de hoofdstad zonder enige waarschuwing zo laag te vliegen om iets te 'vieren'. Denk ook eens aan de mensen die daar werken en ineens in paniek raken! Vooral in samenwerking met F-16's."

`