'Salafistische lessen'

Inspectie doet weer poging: onderzoek naar extremisme op Haga Lyceum

14 maart 2019 13:47 Aangepast: 14 maart 2019 14:08
Het Cornelius Haga Lyceum van de Stichting Islamitisch Onderwijs. Beeld © ANP

De Onderwijsinspectie doet vandaag onderzoek op het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.

Dit gebeurt na een waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die meldde vorige week dat leerlingen op de islamitische school salafistisch getinte lessen krijgen en dat bestuurders banden hebben gehad met een Tsjetsjeense terroristische organisatie.

Houding school

De Onderwijsinspectie wilde vorige week al langskomen voor onderzoek, maar door de houding van de schoolleiding was het werk volgens de NCTV toen niet mogelijk.

Extremisme op Haga Lyceum? 'Ik merk er niets van'

Het Cornelius Haga Lyceum zou banden hebben met een terroristische organisatie. Volgens de leerlingen krijgen zij gewoon les: 'Alleen krijgen wij les in Arabisch in plaats van Duits.' Minister Slob wil de school sluiten, maar makkelijk is dat niet.

Bestuursvoorzitter Söner Atasoy van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt, zei toen dat er voor deze week afspraken stonden.

Positieve beoordeling

De inspectie deed in oktober vorig jaar ook onderzoek op de middelbare school in Nieuw-West, waar een conceptrapport uit voortkwam. Daarin kreeg de school een positieve beoordeling. "Het bestuur en de school hebben in korte tijd veel voor elkaar gekregen", staat erin te lezen. "Alle betrokkenen verdienen daarvoor een compliment."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bijeenkomst Haga Lyceum met burgemeester Halsema trekt 50 mensen

Voor Atasoy kwam het dan ook als een complete verrassing dat het voor eind januari geplande definitieve rapport er niet kwam. "We kregen op 30 januari een telefoontje van de inspectie dat er zeer recent zeer ernstige signalen waren binnengekomen en dat ze het rapport niet kon vaststellen." 

Beschuldigingen ontkend

De bestuurder dacht direct aan een klokkenluider, maar zegt dat hij ondanks herhaaldelijke verzoeken om meer informatie niet meer te horen kreeg.

Uiteindelijk wilde hij via een kort geding realiseren dat het reeds gedane inspectieonderzoek werd afgesloten en er een apart onderzoek zou komen naar de ontvangen signalen. Het bericht dat daarop volgde van de NCTV, gebaseerd op informatie van de AIVD, kwam als 'een donderslag bij heldere hemel'.

Atasoy ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. "Kom maar met bewijs, dan stap ik op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Premier Rutte tegen ouders: stuur je kinderen niet naar Haga Lyceum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore