Boosdoener: straalstroom

Na wind, wind en nog eens wind komt dan eindelijk de zon weer terug

14 maart 2019 13:57 Aangepast: 14 maart 2019 14:42
Met een beetje geluk zitten we er volgend weekend zo bij. Beeld © ANP

Al dagenlang trekken er stormachtige rukwinden door ons land en regent het aan één stuk door. En ook vandaag heeft het KNMI weer code geel afgekondigd. Waarom waait het opeens zo lang en zo hard? "De boosdoener is een rivier van wind boven ons."

Een wat? "Een rivier van wind. Het heet officieel een straalstroom", vertelt Maurice Middendorp van Buienradar. Een straalstroom, dat klinkt eerder alsof je onder de douche staat, beaamt Middendorp. "Maar het is eigenlijk een hele harde wind, recht boven ons."

Bijzonder dat het zo lang waait

Het is volgens Middendorp bijzonder te noemen dat het zo veel dagen achter elkaar stormachtig waait in Nederland. "Die rivier van wind ligt op zo'n tien kilometer hoogte. Hij is er altijd, maar de ene keer is hij krachtiger dan de andere keer. En die rivier bevindt zich de ene keer boven ons land, de andere keer onder ons, maar nu ligt hij dus pal boven ons hoofd én is hij heel sterk."

De straalstroom boven ons zorgt ervoor dat er lagedrukgebieden kunnen ontstaan. "En dat betekent altijd wind en altijd regen." Dat die krachtige rivier zo lang blijft hangen, is toeval. "Hij zwabbert niet omhoog en omlaag, maar daar is geen reden voor."

Er komen zonnestralen aan

Stomme pech dus voor iedereen die stralende zon had verwacht tijdens de start van de meteorologische lente begin maart. "Het lijkt inderdaad net herfst. Maar er is ook goed nieuws. De tweede helft van maart lijkt veel vriendelijker te gaan verlopen en dat gaan we vanaf zondag al merken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tilburgse familie verliest twee auto's door storm: 'Geluk dat we er niet in zaten'

Tot en met zaterdag waait het nog stormachtig. Zondag en maandag valt er nog een enkele bui, maar breekt de zon soms al wel door. Vanaf dinsdag zal het zo goed als helemaal droog zijn mét veel zon. "En dan gaan we elke dag een graadje omhoog. Als de verwachtingen uitkomen, wordt het aan het einde van volgende week weer lekker 15 graden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore