Tekort aan middelen

Aboutaleb maakt zich druk over 'bizarre' uitwassen privacywetgeving

14 maart 2019 07:19 Aangepast: 14 maart 2019 07:37
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam Beeld © ANP

Tegen zware of ondermijnende criminaliteit valt momenteel te weinig te doen. Dat komt door privacywetgeving en een tekort aan middelen, zegt Ahmed Aboutaleb.

Volgens de burgemeester van Rotterdam maakt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die vorig jaar mei van kracht werd, het lastig om criminelen aan te pakken.

Privacyregels 'bizar' 

"Ik mag nu over een persoon die betrokken is bij ondermijning en die vertrokken is naar Groningen niet de burgemeester van Groningen informeren en dat is natuurlijk bizar", zegt hij in een interview met de NOS. "Ik begrijp alle overwegingen rond privacy, maar hier is privacy niet voor uitgevonden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Drie douaniers uit haven Rotterdam verdacht van witwassen

Tegen De Telegraaf zegt Aboutaleb dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het vraagstuk kent. "Maar hij wil niet, zoals ik begrijp, dat we ons gedragen als een soort sheriff en op de stoel van justitie gaan zitten. Ik kan daar niet bij, want we werken juist samen met justitie en andere partners. Ik heb begrepen dat de minister de Raad van State over deze problematiek om advies gaat vragen. En daar zitten we nu."

Corrupte contacten

Als het aan Aboutaleb ligt, komen er meer rechercheurs en douaniers om drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven te bestrijden. "Een computer zou willekeurig moeten bepalen waar iemand die dag komt te werken", zegt hij in De Telegraaf.

Criminelen kunnen dan, bijvoorbeeld bij drugssmokkel, niet profiteren van een corrupt contact dat informatie doorsluist. Aboutaleb zegt er niet aan te twijfelen dat de douane er alles aan zal doen om goede mensen binnen te halen.

Toch maakt hij zich zorgen: "De kans bestaat dat criminelen bepaalde contacten positioneren binnen de douane."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Leidinggevende steelt half miljoen van Havenbedrijf Rotterdam

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`