Emigratie

180 paarden Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland en Spanje

13 maart 2019 11:06 Aangepast: 13 maart 2019 12:23
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen Beeld © ANP

Staatsbosbeheer verhuist een groep van ongeveer 180 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen in Flevoland naar Wit-Rusland en Spanje. De paarden verhuizen naar natuurgebieden waar ze 'verder in familieverband kunnen leven'.

De eerste groep paarden verhuist binnenkort al. Het gaat om 25 tot 30 dieren. Die gaan naar het natuurgebied Atapuerca in Spanje. Omdat daar de natuurlijke vegetatiegroei nog niet volledig op gang is gekomen, gaat een vrachtwagen met hooi uit Nederlandse natuurgebieden met de paarden mee.

Wit-Rusland

De verhuizing van de grootste groep van 150 konikpaarden staat gepland voor begin juni. Deze paarden krijgen een nieuw leven in Wit-Rusland, in het Republican Landscape Reserve Naliboksky.

De reden dat deze 150 konikpaarden pas later worden verplaatst, is dat ze een maand in quarantaine moeten. Over een maand zijn de merries echter hoogdrachtig en zijn er jonge veulens geboren. "Vervoer is dan niet in het welzijnsbelang van dieren, vandaar dat het vervoer naar Wit-Rusland waarschijnlijk in juni plaats vindt", meldt Staatsbosbeheer.

Ook in Wit-Rusland gaan de paarden weer een maand in quarantaine. Daarna worden ze losgelaten in hun nieuwe leefgebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatsbosbeheer biedt kijkje bij grazers Oostvaardersplassen

Het aantal konikpaarden moet in de Oostvaardersplassen worden teruggebracht naar 450, besloot de Provinciale Staten van Flevoland vorig jaar.

Aan het begin van de winter van 2017-2018 waren hoge aantallen konikpaarden, edelherten en heckrunderen in het gebied, te verklaren door relatief zachte (eerdere) winters. De vorige winter was echter strenger. Er stierven 467 van de 1050 konikpaarden. Het aantal konikpaarden zou nu op het gewenste niveau moeten zijn.

Staatsbosbeheer over de twee natuurgebieden

Spanje

Paleolitico Vivo nabij Atapuerca is een natuurgebied en een archeologische vindplaats in het noorden van Spanje, circa 15 kilometer ten zuidoosten van Burgos, en het is momenteel een kleine 1000 hectare groot. De konikpaarden uit de Oostvaardersplassen komen in een nieuw deelgebied van 175 hectare.

Dit gebied bestaat hoofdzakelijk uit open bos met een ondergroei van gras en op verschillende open plekken heide. De dieren worden, samen met een kudde van 18 Schotse Hooglanders ingezet voor het natuurlijke beheer in het gebied en om de variatie in de vegetatie te houden. Alle deelgebieden zijn publiekstoegankelijk en er vinden regelmatig jeepsafari’s plaats.

De beheerders van het gebied hebben veel ervaring met vormen van natuurlijke begrazing met onder andere prezwalskipaarden, konikpaarden, heckrunderen, wisenten en ezels en controleren de kuddes bij hun dagelijkse ronden.

Wit-Rusland

Het Naliboksky natuurreservaat is het grootste bosgebied van Wit-Rusland. Het gebied valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Bosbouw van Wit-Rusland. Er is een grote diversiteit van plantensoorten, waaronder veel rode lijstsoorten. Het reservaat beslaat een oppervlakte van 87.000 hectare. Het gebied rondom het reservaat bestaat ook uit natuur. Het totale natuurgebied beslaat 240.000 hectare.

Eén van de beheerproblemen is het dichtgroeien van de open gebieden door het ontbreken van grote graasdieren, vandaar dat de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen zeer gewenst zijn. De beheerders van het gebied hebben veel ervaring met vormen van natuurlijke begrazing. Er lopen onder andere wisenten, elanden, edelherten en wilde zwijnen in het gebied.

De directeur van Staatsbosbeheer, Sylvo Thijsen, noemt het een belangrijk moment voor de verdere ontwikkeling van de Oostvaardersplassen. "De paarden verhuizen naar natuurgebieden waar de paarden verder in familieverband kunnen leven."

Edelherten

De provincie Flevoland wil ook het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen, tot 490 dieren. Dat wil de provincie om te voorkomen dat er veel dieren sterven door een gebrek aan voedsel. Om op dit aantal te komen, moeten er zeker 1830 edelherten worden afgeschoten.

Staatsbosbeheer maakte vorige maand bekend dat er in januari 825 edelherten zijn afgeschoten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore