Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Vliegverbod

Met TUI-Boeing gestrand op Gran Canaria: 'Sla nog maar even een kruisje'

12 maart 2019 22:00 Aangepast: 12 maart 2019 23:16
Wachtende TUI-reizigers op het vliegveld van Gran Canaria. Beeld © Hella Hueck

Hella Hueck is één van de reizigers die onderweg strandden omdat hun Boeing 737 Max niet meer mocht vliegen. Hueck (ex-RTL Z, nu werkzaam voor het Financieele Dagblad) had een reportage gemaakt in Gambia. In het vliegtuig werd duidelijk dat niet Schiphol, maar Gran Canaria vandaag de eindbestemming zou zijn.

De omleiding werd noodzakelijk nadat de Europese luchtvaartautoriteit EASA had besloten dat voor alle Boeings van dit type vanaf 8 uur vanavond een vliegverbod zou gelden in het luchtruim van de EU-landen. De maatregel volgt op de crash van een 737 Max in Ethiopië, afgelopen zondag, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen.

Veilige vlucht

"De vlucht is veilig uitgevoerd, verzekerde de gezagvoerder ons", meldt Hueck vanaf de Canarische Eilanden. De reizigers zijn intussen ondergebracht in een hotel. TUI liet vanavond weten dat twee van zijn Nederlandse toestellen door het vliegverbod moesten worden omgeleid. Naast de vlucht vanuit Gambia gaat het om een toestel dat vanuit Hurghada (Egypte) terugvloog naar Amsterdam, maar voortijdig moest landen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Gestrande passagiers omstreden Boeing: 'We krijgen een extra dag vakantie'

De Boeing 737 Max waarin zij zaten was niet welkom in het Europese luchtruim.

Hueck vertrok om 15.30 (lokale tijd) vanuit Gambia. "Bij het inchecken waren mensen wel grappen aan het maken toen ze zagen dat we met een Boeing 737 Max zouden vliegen. Zo van: sla nog maar even een kruisje voor we instappen", zegt Hueck.

Ze twijfelde er bij het inchecken niet aan of ze zou om 23.00 uur 's avonds landen op Schiphol. "Ik was ook niet bezorgd dat hij zou neerstorten."

Gedwongen verlenging

De passagiers bleven rustig aan boord, zegt ze. "Naast me ging een vrouw huilen omdat ze zich erop verheugd had haar kindje van zeven maanden weer te zien. Maar er waren geen problemen, de gezagvoerder legde het goed uit. Veel mensen moeten weer aan het werk, niemand had veel zin in deze gedwongen verlenging van de vakantie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook TUI laat omstreden toestel nu staan, maar zorgt 'dat iedereen op vakantie kan'

TUI liet weten passagiers zo snel mogelijk naar Nederland te willen vervoeren. "Ik denk dat we morgen terugvliegen", zegt Hueck, "maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Dit is TUI natuurlijk ook maar overkomen."

Voortijdige landing 'overtrokken'

De maatregel van EASA om al vertrokken vluchten te dwingen tot een voortijdige landing, vindt ze wat overdreven. "Het lijkt me logisch om te zeggen: we willen ze allemaal zo snel mogelijk aan de grond, en toestellen die geland zijn, mogen niet meer vertrekken. Maar om iedereen te dwingen vóór 20 uur te landen, vind ik een beetje overtrokken."

Economieverslaggever Hueck vraagt zich af of vliegtuigfabrikant Boeing zelf niet had moeten aandringen op een vliegstop voor het omstreden toestel. "Nu overkomt het ze allemaal. Er is zo veel reuring, ze hadden misschien moeten zeggen: er is onzekerheid over de veiligheid van ons vliegtuig, dat willen we allemaal niet laten gebeuren, dus nemen we zelf die stap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegen in Boeing 737 MAX veilig? Steeds meer landen wachten antwoord niet af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore