Ga naar de inhoud
Provocatie

Ontsnapte gevangene in provocerend filmpje: 'Ik geniet van mijn vrijheid'

Shahin Gheiybe verblijft vermoedelijk in Iran. Beeld © Politie

De voortvluchtige gevangene die vorige week op de nationale opsporingslijst werd geplaatst, heeft op Instagram een brutaal filmpje geplaatst. Daarin vertelt hij te genieten van zijn vrijheid en het lekkere weer. "Jullie moeten niet alles geloven wat in de media over mij gezegd wordt. De waarheid is veel anders", zegt Shahin Gheiybe in de video.

De politie toonde het filmpje vanavond in Opsporing Verzocht. De beelden zijn vermoedelijk opgenomen in Iran, het land waar Gheiybe oorspronkelijk vandaan komt. Hij woonde sinds 1996 met zijn familie in Nederland.

Dubbele poging tot moord

De 35-jarige Gheiybe werd in 2011 tot dertien jaar celstraf veroordeeld voor een dubbele poging tot moord in 2009. Twee jaar later wist hij aan zijn gevangenisbewakers te ontsnappen tijdens een ziekenhuisbezoek. Sindsdien is hij voortvluchtig.

Vorige week werd Gheiybe op de nationale opsporingslijst geplaatst. Dat maakt kennelijk niet veel indruk. Gheiybe zegt contact te hebben opgenomen met een Nederlandse krant. "Ze willen graag een interview met mij. Ik heb gezegd dat ik niet op alle vragen een antwoord geef, maar ik wil wel mijn verhaal kwijt. Jullie krijgen binnenkort meer van mij te horen. Maar allereerst ga ik genieten van mijn vrijheid en van het lekkere weer."

"Schokkend", noemt een politiewoordvoerder het filmpje. "Ongelooflijk hoe hij hier de feiten verdraait en dat hij lak heeft aan zijn slachtoffers en onze maatschappij."

'Hij waant zich onaantastbaar'

Volgens de politie heeft Gheiybe voor de rechter toegegeven dat hij zijn slachtoffers heeft neergeschoten en hun geld heeft afgepakt. "Kennelijk waant hij zich onaantastbaar in Iran, maar we hebben ook informatie dat hij ondanks alles gewoon afspreekt met bekenden en familie."

Die afspraakjes vinden mogelijk plaats in Duitsland. De politie is 'bijzonder benieuwd' naar welke identiteit hij daarbij gebruikt en waar hij dan afspreekt. "Ik hoop dat er nog meer tips binnenkomen", zegt de politiewoordvoerder.