Ga naar de inhoud
'Rooskleuriger beeld'

Onderzoekers: politie manipuleert geregeld misdaadcijfers

Een slachtoffer doet aangifte bij een politiebureau. Beeld © ANP XTRA

De politie houdt geregeld strafbare feiten buiten de boeken. Ook ontmoedigen agenten burgers bij het doen van aangiften en noteren ze zaken als 'opgelost' terwijl die dat niet zijn.

Dat stelt het Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico op basis van een enquête onder leden van de Nederlandse Politiebond (NPB). Bijna 1500 agenten deden mee aan het onderzoek. Verder hield Investico interviews met tientallen agenten en andere betrokkenen. Het onderzoek is gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

Creatief boekhouden

Agenten voelen zich deels gedwongen tot 'creatief boekhouden' door de gebrekkige systemen waarmee ze werken, zeggen ze. Maar ze erkennen ook bewust mee te werken aan het oppoetsen van de criminaliteitscijfers, vaak onder druk van leidinggevenden.

Minste
Lees ook:
Minste criminaliteit in Dalfsen, meeste in Amsterdam: zo veilig is jouw gemeente

Meer dan de helft van de agenten die betrokken is bij registratie van criminaliteit, maakt mee dat misdrijven onterecht onder een andere categorie in de boeken worden gezet. Vier van de tien agenten zeggen dat een hoger aantal opgeloste misdrijven wordt voorgesteld dan daadwerkelijk het geval is. Tachtig procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt de criminaliteitscijfers een slechte weergave van de werkelijkheid.

Onderzoek

Volgens korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie zegt een onderzoek in te stellen naar de bevindingen. "Ik ga hierover in gesprek met de collega's en hun leiding. Daarna maak ik de balans op", zegt hij. 

Hij zegt dat er een grens wordt overschreden als agenten inderdaad de fouten onjuist registreren. "Collega's kunnen dat melden, bij een vertrouwenspersoon en desnoods bij mij. Dat heb ik ook intern gemeld."

De politie van de toekomst: criminelen tegenhouden met data

Bij een outletcentrum in Roermond loopt nu een proef, waarbij bezoekers in de gaten worden gehouden.
'Criminaliteitscijfers
Lees ook:
'Criminaliteitscijfers eigenlijk veel hoger, bijna niemand doet aangifte'
Bron: RTL Nieuws / ANP