Gezond en creatief

Je kind verleiden gezonder te eten? 'Pimp zijn lunchtrommel'

13 maart 2019 08:30 Aangepast: 13 maart 2019 11:29
Een lunchtrommel met een gepimpte komkommer. Beeld © Dutch Bento

De broodtrommel van je kind kun je in een paar minuten een stuk aantrekkelijker én gevarieerder maken, zegt Nicole Gorseling. Zij wil ouders met Dutch Bento inspireren om meer uit de lunchtrommel van hun kind te halen. "Pimp bijvoorbeeld eens een banaan."

Een banaan in de vorm van een dolfijn. Tomaten op een vrolijke prikker. Of een boterham die lijkt op een duikboot. De gemiddelde lunchtrommel van kinderen kan wel een vrolijke opfrisbeurt gebruiken, vindt moeder Nicole Gorseling. 

Met haar online magazine MoodKids wil zij ouders inspireren.

Inspiratie

Nicole, zelf moeder van de 10-jarige Job, licht toe: "Bento is van oorsprong een Japanse lunch. In Japan zijn de gezonde lunches al jaren een rage."

Ze vervolgt: "De Japanse lunches inspireren me. Niet ieder kind hoeft nu met deze ingewikkelde lunchtrommels naar school, maar het kan vaak een stuk gevarieerder. Met de foto's wil ik andere ouders inspireren om iets meer variatie in de lunchtrommel te brengen."

Belangrijk, vindt ze, want: "Dat kan weer helpen om kinderen gezond en beter te laten eten."

Een banaan pimpen. Een banaan pimpen.

Tip: prikkers

Zelf heeft ze voor haar zoon Job elke dag weer een verrassing in zijn trommel. "Job houdt inmiddels niet meer van kinderachtige trommels. Wél geniet hij van een verrassing in zijn lunchtrommel."

Niet iedere ouder zal zin hebben om in alle vroegte bloemen te vouwen van radijsjes of tomaatjes op te pimpen. "Dat hoeft ook helemaal niet", zegt Nicole. "Het kan écht heel simpel. In een paar minuten tijd kun je al veel verschil maken."

Prikkers tip

Een allereerste tip: gebruik prikkertjes. Herbruikbare prikkers in allerlei vormen en maten. "Daarmee kun je tomaatjes aan elkaar prikken of oogjes maken in een stukje fruit."

"Of je kunt met een cocktailprikker iets in de schil prikken. Een leuke, geheime boodschap. Dat ziet er al zo anders uit."

Verschillende vakjes en vrolijke patroontjes doen al veel. Verschillende vakjes en vrolijke patroontjes doen al veel.

Ideale doos

Andere tip: neem een broodtrommel met vakjes. Dan kun je verschillende dingen meegeven. Denk bijvoorbeeld aan kwark of snoeptomaatjes.

Hoe de ideale lunchtrommel er volgens Dutch Bento uitziet? "De helft van de trommel zou uit koolhydraten moeten bestaan. Een zesde uit proteïnen (ei, vis of vleeswaren) en twee zesde uit groenten en fruit. En vergeet niet: een vrolijke presentatie maakt alles een stuk aantrekkelijker."

'Binnen een paar minuten is dit monster gemaakt', zegt Nicole. 'Binnen een paar minuten is dit monster gemaakt', zegt Nicole.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar schoollunch: 'Het kan bijdragen aan de gezondheid van kinderen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`