Scholen dicht

Kinderopvang langer open om lerarenstaking

12 maart 2019 12:35 Aangepast: 12 maart 2019 13:49
Beeld © ANP

Veel adressen voor buitenschoolse opvang zijn vrijdag extra lang open vanwege de stakingen in het onderwijs. Dat zegt een woordvoerder van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Vrijdag komen basisschoolleraren samen op het Malieveld voor een demonstratie. Hierdoor zijn er iets meer scholen in Nederland dicht dan open, bleek vandaag al uit een enquête van onderwijsonderzoeksbureau DUO. 

Zelf opvang regelen

Ouders moeten in veel gevallen daarom zelf de opvang van hun kinderen regelen. Daarom hebben veel locaties voor buitenschoolse opvang besloten om de deuren vrijdag langer open te houden. Er worden daarnaast verschillende activiteiten georganiseerd om de kinderen te vermaken.

"Bijvoorbeeld, knutselen, uitstapjes naar de stad, kinderfilms in de bioscoop tegen gereduceerd tarief en een sportdag. Maar ik hoor ook wel van veel ouders dat ze zelf vrij hebben genomen'', zegt een woordvoerder van de branchevereniging.

'Een stevige boodschap afgeven'

Iets meer dan de helft van de leraren die meededen aan de enquête van DUO zegt te gaan staken. De voornaamste reden om te staken is het afgeven van een stevige boodschap aan de politiek en de samenleving en laten zien dat de problemen in het onderwijs nog steeds groot zijn. Daarna volgen redenen als het verlagen van de werkdruk (28 procent voert dit aan als voornaamste reden), een beter salaris (27 procent) en het lerarentekort (23 procent).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore