Georganiseerde misdaad

'Pistachebende' trekt langs supermarkten in heel Nederland

12 maart 2019 11:35 Aangepast: 12 maart 2019 18:37
Archieffoto: een winkeldief in actie. Beeld © Politie

Een Oost-Europese bende reist het land door om supermarkten te beroven. Hun buit: pistachenoten. "Het gaat in georganiseerd verband", zegt een woordvoerder van de politie tegen RTL Nieuws.

De politie kreeg in twee weken tijd 13 aangiften binnen. Zeven uit Oost-Nederland, twee uit het noorden, drie in Zeeland en één in Rotterdam. "Het varieert van een paar zakjes tot een doos vol", zegt Ed Kraszewski van de de Landelijk Eenheid.

Roemenen

Vorige week zijn er na de diefstal in een Lidl in Deventer vier Roemenen opgepakt: twee mannen en twee vrouwen. In Steenwijk liepen twee Roemenen tegen de lamp. Ondanks de aanhoudingen gaan de diefstallen door.

Waarom pistachenoten? "Het maakt niet uit wat ze stelen", zegt Kraszewski. "Er is vraag naar, dus ze kunnen het kwijt. Het kan volgende week weer afgelopen zijn, dan houden ze zich weer bezig met andere spullen waarnaar gevraagd wordt."

Rond de pistachenoten is het een tijdje rustig geweest, maar momenteel zijn die dus erg in trek. Kraszewski: "We vermoeden dat er een heler is in Nederland die de nootjes opkoopt. Via die persoon komen ze waarschijnlijk weer ergens op de Nederlandse markt terecht. Het kan ook zijn dat er een deel naar het buitenland gaat." 

De vijf populairste artikelen bij supermarktdieven

  • Scheermesjes
  • Opzetstukjes van elektrische tandenborstels
  • Tandpasta (vooral Sensodyne)
  • Babymelkpoeder 
  • Condooms

Bron: politie

Volgens Kraszewski zijn daders vooral Roemenen, Bulgaren, Litouwers en Georgiërs. Ze gaan vernuftig te werk. "Ze gaan net als iedereen 's ochtends 'naar hun werk'. Ze gaan op een dag verschillende supermarkten af en stelen relatief kleine hoeveelheden. Als ze betrapt worden, hebben ze nooit veel spullen bij zich. Maar aan het einde van de dag hebben ze wel een kofferbak vol."

Aangiftebereidheid

Op die manier vallen ze niet zo op. "Supermarkten hebben het vaak niet in de gaten. Of ze vinden het te veel werk om voor een paar zakken pistachenootjes aangifte te doen."

Maar die aangifte, die is juist zo belangrijk om de bendes op te kunnen rollen, benadrukt Kraszewski. "Het gebeurt dat we een auto tegenkomen vol met spullen, waarvan we vermoeden dat ze gestolen zijn. Maar we kunnen daar niks mee als niemand meldt dat die spullen van hen zijn."

Pistachenootjes van de Lidl zijn in trek bij dieven. Pistachenootjes van de Lidl zijn in trek bij dieven.

200 miljoen

De politie werkt samen met Detailhandel Nederland en het Openbaar Ministerie om de strooptochten aan te pakken. Het is namelijk een groot probleem voor de winkels: jaarlijks kosten de diefstallen een slordige 200 miljoen euro.

Videobeelden die supermarkten hebben van de daders, worden gebruikt bij de opsporing. Ook kunnen winkeliers elkaar waarschuwen. "Het zou mooi zijn als veel meer winkels zich bij dit systeem aansluiten", zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland.

Wie betrapt wordt op een aantal winkeldiefstallen, kan een paar maanden celstraf krijgen. "Als een dader een paar keer is veroordeeld, kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hem of haar tot ongewenst persoon verklaren. Dan kunnen we ze de grens overzetten en dat schrikt hun collega's natuurlijk af."

Lidl betreurt de situatie. We kijken per winkel naar maatregelen en passende oplossingen om te voorkomen dat er meer noten worden ontvreemd. In verband met het onderzoek van de politie doen wij geen uitspraken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Politie pakt dieven op door snelwegcamera's'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore