Geen taakstraf

Minister: altijd de cel in bij mishandeling van hulpverlener

12 maart 2019 07:30 Aangepast: 12 maart 2019 07:32
Archieffoto. Beeld © ANP

Mensen die alleen al een poging doen om hulpverleners te mishandelen, moeten voortaan altijd de cel in. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming gaat de wet daarover wijzigen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Hij wil hiermee duidelijk maken dat 'elk geweld tegen functionarissen met een publieke taak onacceptabel is'. 

Gewond of niet: celstraf

Nu is het nog zo dat mensen die hulpverleners mishandelen, of een poging daartoe doen, een taakstraf kunnen krijgen als de hulpverlener niet gewond is geraakt. Dat moet veranderen, stelt Dekker. Ook als de hulpverlener niet gewond is geraakt, moet er een celstraf worden opgelegd. Al is het maar voor één dag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Afschuw over met vuurwerk bekogelde hulpverleners: 'Het hakt erin'

De minister luistert hiermee naar een verzoek van de VVD, het CDA en de PVV. Dekker: "Dit soort geweld heeft veel impact op het slachtoffer, zijn omgeving en collega’s en raakt daarmee de hele samenleving. Het getuigt van gebrek aan respect voor het werk dat deze mensen in vaak moeilijke omstandigheden verrichten."

Taakstraf kan, maar dan eerst de cel in

Uiteindelijk bepalen de rechters de exacte straf. Zij kunnen alsnog een taakstraf opleggen in de nieuwe wet, maar dan moet dat wel gekoppeld zijn aan een celstraf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore