Provincies verschillen

Meeste Nederlanders blijven medemens vertrouwen, vertrouwen in politiek en pers stijgt

12 maart 2019 01:35 Aangepast: 12 maart 2019 04:47
Beeld © ANP/Koen van Weel

Het vertrouwen in de pers, banken, ambtenaren, politie, de Tweede Kamer en de Europese Unie is vorig jaar licht gegroeid. Het vertrouwen van Nederlanders in de medemens bleef gelijk.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel het vertrouwen in de politiek licht is gestegen, blijft het laag. Slechts 42 procent van de Nederlanders heeft er fiducie in.

Het vertrouwen in de pers steeg van 31,9 procent naar 36 procent. Banken genieten het vertrouwen van bijna 43 procent van de mensen, tegen bijna 40 procent in 2017. Het vertrouwen van mensen in rechters, het leger, grote bedrijven en kerken is vorig jaar vrijwel gelijk gebleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We zijn gelukkig, maar hoe gaat het nou écht met Nederland?

Sociaal vertrouwen

Vorig jaar gaf 62 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder aan anderen wel te vertrouwen. Dat is drie op de vijf Nederlanders, net zoveel als in 2017.

Het vertrouwen is in de afgelopen jaren gestegen. In de periode 2012-2014 was dat 58 procent, in 2015-2016 lag het percentage op 60 procent. Bij deze ondervraging over het 'sociaal vertrouwen' mocht gekozen worden uit de twee antwoorden: 'wel te vertrouwen' of 'je kunt niet voorzichtig genoeg zijn'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom raakt de toespraak van Jan Terlouw ons zo?

Provincies verschillen

De cijfers verschillen tussen provincies. Het onderlinge vertrouwen is het laagst in Flevoland (55 procent) en het hoogst in Utrecht (68 procent). Andere provincies met een betrekkelijk laag vertrouwen in de medemens (minder dan 60 procent) zijn Limburg, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.

Naast Utrecht, heeft minstens 65 procent van de inwoners van Overijssel en Noord-Holland geloof in de medemens.

Opleiding

Het vertrouwen neemt toe met het niveau van de genoten opleiding van de ondervraagden. Dat is sinds 2012 niet veranderd.

Vorig jaar had 43 procent van de mensen met enkel basisonderwijs fiducie in de medemens. Dit loopt op tot 84 procent van de groep met een universitaire opleiding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore