Ledenpeiling

Van spugen tot bedreigingen: doktersassistenten mikpunt van geweld

11 maart 2019 08:34 Aangepast: 11 maart 2019 10:36
Archieffoto Beeld © iStock

Spugen, slaan, schoppen, vernielen: doktersassistenten hebben veel te maken met geweld. Ze vragen onder andere om meer steun van hun werkgevers.

986 doktersassistenten, voornamelijk werkzaam in huisartsenpraktijken en huisartsenposten, reageerden op een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA).

Ze beschrijven allerlei vormen van geweld. Van spugen en slaan tot bedreigingen met een vuurwapen. "Ik kreeg een beeldscherm tegen mij aan gegooid", is één van de reacties.

Volgens de NVDA moest in enkele gevallen zelfs de politie worden ingeschakeld.

Gevoelens van angst

Veel doktersassistenten melden gevoelens van angst, onveiligheid en boosheid. Een deel ervaart langdurige fysieke klachten.

De assistenten willen meer cursussen krijgen over het omgaan met geweld. Ook stellen ze voor om huisregels in te voeren en een campagne tegen geweld en agressie op te starten. Ze vinden verder dat werkgevers meer voor hun assistenten moeten opkomen.

Maatschappelijk probleem

Volgens NVDA-voorzitter Kees Gillis geven veel doktersassistenten aan dat het geweld toeneemt. "Dat is een maatschappelijk probleem dat alle zorgverleners treft.''

De peiling van de NVDA werd eind 2018 gedeeld onder de leden via mail, Facebook en de eigen website. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore