Van 2 naar 4 jaar

Minister: straf voor bedreigen burgemeesters moet hoger

11 maart 2019 07:15 Aangepast: 11 maart 2019 07:19
Beeld © Mizzle Media / Michel van Bergen

De minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wil dat de straffen voor het bedreigen van burgemeesters worden verdubbeld. Nu staat er nog een celstraf op van twee jaar, maar dat moet verhoogd worden naar vier jaar, vindt hij.

Dat zegt de minister vandaag in De Telegraaf. De verhoging van de straf moet ervoor zorgen dat het aantal bedreigde burgemeesters binnen vijf jaar aanzienlijk omlaag gaat.

'Bedreigingen zijn heftiger geworden'

De straffen passen volgens de minister niet meer bij de impact die de bedreiging heeft op een burgemeester. "De bedreigingen zijn heftiger geworden en maken meer inbreuk op iemands leven", zegt de minister. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Machiavelliprijs naar bedreigde burgemeesters: 'Praatje met burger niet meer vanzelfsprekend'

Naast de hogere straffen wil de minister dat de bedreigers onder curatele komen te staan, nadat ze zijn opgepakt. "Je moet ze hun vermogen en bezittingen afpakken. Zo kun je de criminele organisaties met een juridische bulldozer kapot rijden."

Meerdere burgemeesters doken onder

Het afgelopen jaar moesten meerdere gemeentes onderduiken. Zo dook de Haarlemse burgemeester Jos Wienen onder nadat hij werd bedreigd en werd zijn beveiliging en dat van het gemeentehuis opgeschroefd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore