Ga naar de inhoud
Wetswijziging

Gerard kreeg 50 jaar geleden 3 doodgeboren baby's, nu plaatst hij een rouwadvertentie

Het familiebericht in het ND. Beeld © RTL Nieuws

Een bijzonder familiebericht in het Nederlands Dagblad. De 72-jarige Gerard Klapwijk laat weten dat zijn drie kinderen, die tussen 1969 en 1973 doodgeboren werden, eindelijk officieel een naam hebben. "Het bericht is een ode."

Door een wetswijziging is het sinds februari van dit jaar mogelijk om levenloos geboren kinderen in te schrijven in het Basisregister Personen (BRP), met terugwerkende kracht. Daardoor kunnen ook kinderen die in het verleden dood zijn geboren, een geboorteakte krijgen.

Eindelijk een naam

Ontzettend belangrijk, noemt Gerard Klapwijk (72) die wetswijziging. Bijna vijftig jaar geleden kregen hij en zijn vrouw Hendrika drie doodgeboren kindjes. Na de nieuwe wet is hij zo snel als hij kon naar het gemeentehuis gegaan om die drie doodgeboren baby's in te schrijven. 

Doodgeboren
Lees ook:
Doodgeboren kindjes kunnen eindelijk worden geregistreerd: 'Het is emotioneel'

"Het verlies blijft altijd een rol spelen in je leven, in je gedachten", vertelt Gerard aan RTL Nieuws. "Het is heel belangrijk om de kinderen nu bij hun naam te kunnen noemen en een geboorteakte te hebben. Met de advertentie wilden we ook wereldkundig maken dat die kinderen hebben bestaan."

Ode

'Nu niet meer naamloos geboren en gestorven', staat in het bericht. Gerard heeft het bericht geplaatst als ode aan de drie kindjes en zijn vrouw, die zeventien jaar geleden overleed. "Het is jammer dat mijn vrouw dit niet meer mee kan maken."

Tekst gaat verder na de foto

"We waren 21 en 22 jaar oud toen mijn vrouw voor het eerst zwanger raakte. We kregen een kindje dat bijna voldragen was, maar levenloos geboren werd. Dat was vreselijk en heel zwaar, vooral voor mijn vrouw. Zij werkte niet en zat met haar verdriet thuis, terwijl ik aan het werk was."

Een jaar na het verlies van hun eerste kindje raakte zijn vrouw opnieuw zwanger. Ook dit kindje kwam te overlijden. Na een paar jaar probeerde het stel opnieuw een kindje te krijgen. "Ook die zwangerschap eindigde na acht maanden met een lege wieg." 

Namen

Het eerste kindje zou de naam Adriana hebben gekregen, roepnaam Janie. "Dat staat me nog heel helder voor de geest. Tijdens de tweede en derde zwangerschap durfden we het niet over namen te hebben, omdat we te bang waren dat het weer mis zou gaan."

Samen met zijn tweede vrouw heeft hij de namen voor de overleden kindjes bedacht. De oudste dochter heeft hij vernoemd naar de overleden moeder Hendrika, het jongetje naar zijn vader Clement en de jongste dochter heeft uiteindelijk de naam Adriana, roepnaam Janie gekregen.

Met de advertentie viert Gerard dat de kindjes niet langer naamloos door het leven gaan. "Door de inschrijving en de advertentie krijgen ze voor mij een bestaan. Want ze hébben bestaan." 

Doodgeboren dochter van Thilde bestaat nu officieel: 'Ze hoort nu echt bij het gezin'

01:43
Veertig jaar nadat Famke, de dochter van Thilde en André, levenloos ter wereld kwam, bestaat ze nu officieel. Door een wetswijziging is ze nu geregistreerd in het Basisregister Personen.
In
Lees ook:
In vier dagen zijn 850 doodgeboren kinderen alsnog ingeschreven