Omgewaaide bomen

Code oranje in het zuiden: schade door eerste storm van het jaar

10 maart 2019 14:33 Aangepast: 10 maart 2019 18:03
Beeld © Brandweer Westhoek (Via Twitter)

Met een gemiddelde windsnelheid van kracht 9 op de schaal van Beaufort bij Vlissingen is de eerste officiële storm van dit jaar een feit. Er komen in Noord-Brabant en Zeeland veel schademeldingen binnen. In Limburg is geen treinverkeer door omgevallen bomen op het spoor.

De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018. Sinds 2003 is een stormloze periode niet meer zo lang geweest. Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op kracht 9 op de schaal van Beaufort.

Bomen om

Er zijn zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/u in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het contrast met het noorden is groot: daar waait het juist nauwelijks.

Volgens Omroep Brabant komen er vooral veel schademeldingen uit het westen van de provincie. Ook Omroep Zeeland spreekt van schade: bomen zijn omgewaaid en daken zijn eraf.

Oosterscheldekering afgesloten

Rijkswaterstaat heeft de Oosterscheldekering afgesloten wegens het stormachtige weer. Hierdoor is de N57 die over de Oosterscheldekering loopt voor alle verkeer gesloten.

Ook de Zeelandbrug is afgesloten voor vrachtverkeer en auto's met aanhangers. Die kunnen omrijden via Bergen op Zoom.

Vanochtend werd besloten om de City Pier City Loop Den Haag af te gelasten vanwege de weersomstandigheden. De organisatie vond het niet verantwoord om de ruim 41.000 lopers van start te laten gaan.

Vlissingenwebcam:

De camera heeft het zwaar.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Code oranje voor zware windstoten in zuidelijke provincies

Daken vliegen in de lucht, auto's verwoest door storm

Het was code oranje in het zuiden en westen van het land door zeer zware windstoten. Op beelden is de schade op verschillende plekken goed te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`