Demonstratie

Ondanks slecht weer tienduizenden bij landelijke Klimaatmars in Amsterdam

10 maart 2019 12:57 Aangepast: 10 maart 2019 16:28
De demonstranten verzamelen op de Dam in Amsterdam. Beeld © Britta Sanders/ RTL Nieuws

Tussen de 30.000 en 40.000 mensen hebben de regen getrotseerd om in Amsterdam mee te doen aan de Klimaatmars. Ze willen onder meer dat de regering kiest voor een eerlijker klimaatbeleid.

Al ruim voordat de demonstratie begon, verzamelden demonstranten vanuit het hele land zich op de Dam. Onder hen zijn ook veel kinderen. Zij dragen borden met teksten als: 'Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?' en 'Mag ik ook nog wat?' en 'Red de aarde'.

Demonstranten voor aanvang van de klimaatmars. Demonstranten voor aanvang van de klimaatmars.

Optredens en toespraken

De mars begon om 13.00 uur met optredens van Claudia de Breij en Typhoon en toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de scholierenstakingen voor het klimaat. Zo'n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond.

De betogers trekken in een stoet door de stad en eindigen op het Museumplein.

Klimaatboegbeeld Greta (16) tegen politici: 'Wij moeten jullie rotzooi nu opruimen'

Op verschillende plekken in Europa worden klimaatmarsen georganiseerd. De Zweedse klimaatactiviste Greta (16) hield een paar weken geleden een kritische toespraak tegen politici in Brussel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore