Windstoten van 113 km/uur

Zeer zware windstoten: windmolen valt op boerderij en rondvliegende dakplaten

09 maart 2019 17:25 Aangepast: 09 maart 2019 18:46
Een windmolen van 30 meter viel op de schuur van een boerderij in Friesland

Zeer zware windstoten zorgen in het hele land voor overlast. In Friesland is een windmolen omgewaaid en in Tilburg moesten winkels dicht omdat er een dakplaat van de Albert Heijn XL waaide. Ook veel omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen zorgen in het hele land voor overlast.

Het KNMI heeft code geel afgegeven. Op sommige plekken worden windstoten van 113 km per uur gehaald, meldt William Huizinga van Buienradar. "Het ergste hebben we wel gehad", zegt Huizinga.

Het onstuimige weer zorgt in het hele land voor stormschade. 

Windmolen omgewaaid

In het Friese Klooster-Lidlum waaide een windmolen van 30 meter op een schuur van een boer.  Er raakte volgens de eerste berichten niemand gewond, maar de ravage is flink. 

Winkels in Tilburg

In het centrum van Tilburg moesten enkele winkels rondom de Albert Heijn XL tijdelijk dicht omdat er een dakplaat van de AH waaide. "De winkels rondom de AH zijn even dicht geweest om de veiligheid van de mensen te garanderen. Er is niemand gewond geraakt", laat een woordvoerder van de AH weten. "Alle winkels zijn ook weer open."

Buurvrouw zag windmolen vallen: 'De koeien zijn met schrik vrijgekomen'

"Om twee uur vanmiddag hoorde ik opeens een gekraak en een harde klap. Ik ging kijken en zag dat de windmolen van de buren aan het omvallen was."

Het ging heel langzaam, vertelt buurvrouw Hoeksma die al 20 jaar in het Friese Klooster Lidlum woont. "Langzaam viel de windmolen van zo'n 30 meter naar beneden. Op de stal waar de koeien staan. De val van de molen werd gebroken door een wagenschuur. Er is geen koe gewond geraakt, maar de beesten zijn wel flink geschrokken van de klap."

De windmolen is een particuliere molen van de boer zelf. Het boerengezin was op het moment dat het gebeurde niet thuis. "Ik heb ze meteen gebeld", vertelt de buurvrouw. "Ze zijn nu bezig met een takelwagen om de schuur weer vrij te maken. De schade is flink, maar gelukkig is er niemand gewond geraakt. Dat is het belangrijkste. Maar het was wel even flink schrikken."

Omgewaaide bomen

Door het hele land komen meldingen van omgewaaide bomen binnen. In Eindhoven viel een boom op een fietser. De man raakte gewond aan zijn hoofd en ligt in het ziekenhuis, laat een politiewoordvoerder weten aan RTL Nieuws. 

In Amsterdam viel een boom op een woonboot aan de Prinsengracht. Ook heeft de Amsterdamse brandweer meldingen binnengekregen van door de storm losgekomen dakpannen en steigerdelen, meldt AT5. 

In Zeeland zonk een binnenvaartschip voor de haven van Vlissingen. Een van de twee bemanningsleden wordt vermist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schip gezonken bij Vlissingen, zoekactie naar bemanningslid gestaakt

Weggewaaide dakpannen

Ook in de provincie Utrecht zijn er stormmeldingen. Het gaat vooral om problemen met omgewaaide bomen, bomen die over de weg lagen en weggewaaide dakpannen, schrijft RTV Utrecht op de site.

Ook dieren hadden flink wat te stellen met de harde wind. Deze webcam bij een ooievaarsnest in het Gelderse Wamel legde een opmerkelijk tafereel vast:  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore