Bang voor Assad

'Syrische vluchtelingen kunnen en willen niet terug naar hun moederland'

09 maart 2019 12:36 Aangepast: 09 maart 2019 12:37
archieffoto Beeld © AFP

98 procent van de Syrische vluchtelingen in ons land denkt dat het niet veilig genoeg is om terug te keren, ondanks dat terreurbeweging IS daar grotendeels is verslagen. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.

EenVandaag heeft 848 Syriërs ondervraagd die de afgelopen jaren naar Nederland zijn gevlucht. De reden dat ze niet terug zeggen te kunnen: president Assad. De vluchtelingen noemen hem een 'dictator', 'crimineel' en 'moordenaar'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is typisch Nederlands volgens een Syriër: 'Elke dag hetzelfde ontbijt'

Sinds 2013 hebben 70.000 Syriërs in Nederland een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Na vijf jaar kunnen ze een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Dit jaar loopt de tijdelijke vergunning van 11.500 Syriërs af.

Willen hier blijven

Driekwart van de Syriërs geeft aan dat ze van plan zijn om voor altijd in Nederland te blijven, ook als de situatie in Syrië verbetert. Ze verwachten een goede toekomst te krijgen in Nederland omdat ze hier willen werken of dat al doen.

Veel mensen zijn ook bang dat ze bij terugkeer worden opgepakt om de dienstplicht te vervullen. Op die manier zouden ze betrokken raken bij de oorlog die ze juist proberen te ontvluchten.

Laatste IS-bolwerk Syrië loopt leeg: 'Kinderen komen er doodsbang uit'

Aanhangers van de terreurbeweging slaan op de vlucht bij het laatste IS-bolwerk in het Syrische stadje Baghouz.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore