Ga naar de inhoud
Pensioen

Werkgevers willen vervroegd pensioen bij zwaar werk, rekening naar kabinet

Een bouwvakker aan het werk in Rotterdam. Beeld © ANP

Werkgeversorganisaties willen dat er een lijst komt met zware beroepen die in aanmerking komen voor een vervroegd pensioen. De rekening hiervoor zou door het kabinet betaald moeten worden.

Dat zeggen werkgeversvoorzitters Hans de Boer (VNO-NCW), Jacco Vonhof (MKB-Nederland) en Marc Calon (LTO Nederland) in een gezamenlijk interview met De Telegraaf. De hoogte van de AOW-leeftijd is al jaren een splijtzwam in het pensioenoverleg, dat in november na jarenlang onderhandelen is geklapt.

De vakbonden willen dat de pensioenleeftijd niet verder stijgt dan 66 jaar, maar dat zou volgens het kabinet werkenden veel geld kosten. Het vastzetten van de pensioenleeftijd kost miljarden euro's, aangezien de gemiddelde levensverwachting alsmaar stijgt.

Naar Oostenrijks voorbeeld

Volgens de werkgeversorganisaties is maatwerk beter en ook beter betaalbaar dan een generieke AOW-leeftijd. "Je geeft de individuele werkgever de mogelijkheid bij te dragen aan prepensioen zware beroepen", zegt een VNO-woordvoerder tegen RTL Z.

De werkgevers willen nu dat er een speciale regeling komt voor mensen met een zwaar beroep, naar Oostenrijks voorbeeld. Banen met zwaar lichamelijk werk, ploegendiensten en werken in de hitte of kou zouden dan recht hebben op een vervroegd pensioen. Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers, tegelzetters en metaalarbeiders. Maar ook aan verpleegkundigen, duikers en brandweerlieden.

Minister
Lees ook:
Minister waarschuwt: bevriezen AOW-leeftijd kost werkenden veel geld

"Laten we zo'n lijst met beroepen maken die eerder met pensioen kunnen". zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer tegen de krant. "En dan moeten we afspreken dat de overheid voor die mensen geen AOW-premie meer int als ze vervroegd zijn gestopt. Dat scheelt die mensen in een zwaar beroep netto een paar honderd euro per maand."

'FNV verzwakt polder'

Een handreiking om de vastgelopen pensioenonderhandelingen te heropenen, aldus Vonhof in het interview. Volgens de drie werkgeversvoorzitters ligt daarin vooral FNV dwars. De vakbond zou 'een abonnement op vertragingen, op uitstel' hebben en de 'positie van de polder verzwakken'.

Op maandag 18 maart organiseren vakbonden FNV, CNV en VCP een landelijke actiedag voor een beter pensioenakkoord.

Waarom bouwvakkers eerder met pensioen moeten dan Mark Rutte

03:17