Ga naar de inhoud
'Herstelt evenwicht'

Ketamine tegen zware depressies: ook in Nederland hoopvolle resultaten

Beeld © RTL Nieuws

Hoopgevend nieuws uit de VS voor patiënten met een depressie bij wie geen andere behandeling werkt: een Amerikaanse farmaceut heeft toestemming gekregen een neusspray op de markt te brengen met een opvallend ingrediënt: ketamine.

Het geneesmiddelenagentschap van de VS, de FDA, gaf onlangs toestemming voor de verkoop van het product. Het zou daar vooral bedoeld zijn voor de groep mensen die last blijven houden van een depressie, ondanks het gebruik van andere middelen zoals Prozac.

Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar ketamine. De eerste resultaten zijn hoopvol, al moeten er nog wel enkele vragen beantwoord worden voordat het hier ook op de markt kan komen.

'Verheugende resultaten'

Hoogleraar Robert Schoevers van de afdeling psychiatrie Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet er onderzoek naar. Hij test niet met een neusspray, maar met een pil of een drankje. "Maar de werkzame stof is hetzelfde." Er zijn 'verheugende resultaten'.

Als het middel echt het beloofde effect heeft, zou het voor het eerst in lange tijd zijn dat er een nieuw medicijn tegen depressie ontdekt is.

Neusspray
Lees ook:
Neusspray tegen depressie stapje dichterbij

Schoevers doet onderzoek bij patiënten die onvoldoende baat hebben gehad bij de reguliere behandelingen. Het gaat om mensen met hele hardnekkige depressies, zegt de wetenschapper.

Biologische manier

Bij mensen met een ernstige depressie draaien hun emotiegebieden in het brein overuren, vertelt Schoevers. Mensen voelen zich gestrest, angstig, en weten niet waar ze het zoeken moeten. Met behulp van antidepressiva, elektrotherapie of psychotherapie is het soms mogelijk om de persoon tot rust te brengen. 

Bij een deel van de patiënten lukt dat niet. Het lijkt er nu op, zegt de wetenschapper, dat ketamine het evenwicht 'op een biologische manier' kan herstellen.

Kayla was enorm gebaat bij ketamine tegen haar depressie

01:41
"Er viel een last van mijn schouders."

Schroevers vertelt dat ketamine al sinds de jaren 60 bekend is in de anesthesiologie. "Dus het is een middel dat bij operaties wordt gebruikt. Ook wordt het als pijnstiller gebruikt. Daarnaast heeft het een carrière in het party-circuit."

Grotere groepen patiënten

Maar nu is de toepassing dus anders. "We kijken heel zorgvuldig naar mogelijke gunstige effecten op de stemming, maar ook naar eventuele schadelijke bijwerkingen. Het is nog lang niet gezegd dat we de belofte die het soms lijkt te hebben, echt waar kunnen maken als je dat in grotere groepen patiënten gaat onderzoeken."

De wetenschapper vindt het belangrijk om te benadrukken dat depressiviteit als een ernstige ziekte moet worden gezien.

"Een ernstige depressie die lang duurt en onvoldoende reageert op een behandeling, dat is een enorme lijdensweg. En qua last voor de patiënt vind ik dat je het wel kunt vergelijken met een vorm van kanker. Mensen kunnen eraan overlijden. Dat betekent dat je in mijn ogen gelegitimeerd bent om echt het onderste uit de kan te halen om te kijken of je die depressie kunt behandelen."

Vitaminepillen
Lees ook:
Vitaminepillen slikken om depressie te voorkomen? Het helpt niet