Loonbelasting

Jan Modaal betaalt dit jaar 700 euro minder belasting over zijn loon – hoeveel betaal jij?

11 maart 2019 06:14 Aangepast: 29 maart 2019 16:02
Archieffoto Beeld © ANP / Freek van den Bergh

We moeten er weer aan geloven: de belastingaangifte. Na het invullen weet je precies hoeveel inkomstenbelasting je over 2018 betaalt. Schrikken? Goed nieuws: dit jaar is die belasting voor veel mensen honderden euro's lager. Zoek hier op hoeveel jij betaalt.

RTL Nieuws vergeleek de loonbelasting over 2018 met die van dit jaar en de plannen voor 2020. Daaruit blijkt dat veel werknemers de komende jaren minder gaan betalen.

Iemand met een modaal inkomen van 36.000 euro per jaar gaat er in 2019 bijvoorbeeld 707 euro op vooruit. In 2020 gaat de belasting nog verder omlaag, met zo'n 450 euro.

Als je een stuk meer dan modaal verdient, gaan de arbeidskorting en algemene heffingskorting omlaag en betaal je dus meer belasting. Wie rond het maximum voor die kortingen zit, gaat er daardoor minder op vooruit. Met een salaris van 90.000 euro bespaar je dit jaar bijvoorbeeld maar 200 euro.

Bekijk hier hoeveel belasting jij moet betalen:

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw tabblad te openen. In deze tool is uitgegaan van iemand in loondienst, onder de pensioenleeftijd. Door allerlei aftrekposten kan de precieze belasting anders uitpakken. Ook als je een eigen huis of een auto van de zaak hebt, heeft dit invloed op hoeveel belasting je betaalt.

De lagere belasting van 2019 merk je nu al: op je loonstrook wordt minder ingehouden dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat dit jaar veel dingen dit jaar duurder zijn geworden. Zo is een gemiddeld gezin ruim 330 euro meer kwijt aan zijn energierekening en ook de dagelijkse boodschappen kosten door de btw-verhoging zo'n 130 euro meer dan vorig jaar.

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken. Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van