Ga naar de inhoud
Ziek door medicijnen

Verslaafd aan oxycodon, de nieuwe heroïne: 'Je haalt de duivel in huis'

Willem (niet zijn echte naam) was verslaafd aan oxycodon. Beeld © RTL Nieuws

Willem (61) werd twee jaar geleden geopereerd aan zijn schouder. Omdat dat een pijnlijke operatie is, kreeg hij daarna oxycodon voorgeschreven, een zware pijnstiller. Binnen een paar weken merkte hij dat hij niet meer zonder kon. "Het helpt goed tegen de pijn, maar je krijgt er ook zo’n lekker roesje van."

Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal overdosissen met oxycodon in 2018 enorm is gestegen. De zwaar verslavende pijnstiller ligt al een tijdje onder vuur omdat artsen het te makkelijk zouden voorschrijven.

Zorgwekkende
Lees ook:
Zorgwekkende stijging van aantal overdosissen met verslavende pijnstiller oxycodon

Diarree en angsten

In het begin kreeg Willem (zijn echte naam is bij de redactie bekend) de pijnstiller op recept van zijn arts, maar die wilde na een tijdje dat hij ging afbouwen. Dat lukte Willem niet: "Dat is verschrikkelijk. Je voelt je ziek. Krijgt last van diarree en misselijkheid, maar ook van angsten, depressies en heel erge nachtmerries.”

Via via komt Willem aan een nieuwe voorraad oxycodon. Maar omdat hij zo gewend is geraakt aan het middel moet hij steeds hogere doses nemen om effect te hebben.

Bijna in coma

Een paar keer gaat het bijna mis. Zoals die avond dat Willem veel last heeft van zijn schouder en extra oxycodon neemt. Hij merkt te lang niks en neemt nog wat extra. Omdat hij honger heeft, zet hij intussen een pannetje op het vuur met een rookworst. Maar dan begint de oxycodon te werken. Willem valt in slaap op de bank. "Die slaap kun je niet vergelijken met normale slaap. Het is meer out gaan, bijna comateus."

Oxycodon vertraagt de ademhaling. Bij een overdosis kan de ademhaling zo langzaam worden dat iemand out gaat of in een coma raakt. Diegene kan er zelfs aan overlijden.

'Ik had wel dood kunnen zijn'

Diep in de nacht werd Willem wakker van het brandalarm. Terwijl hij ver weg was gezakt, had de rookworst op het vuur staan smeulen. De hele benedenverdieping stond zwart van de rook.

Willem: "Ik was enorm geschrokken. Ik had wel dood kunnen zijn, door de brand én door de oxycodon."

Afkicken

Uiteindelijk besluit Willem hulp te zoeken bij een afkickkliniek. Van de oxycodon is hij nu af, maar helemaal afkicken lukte niet. Hij gebruikt nu nog dagelijks methadon, wat ook gebruikt wordt door ex-heroïneverslaafden. Oxycodon wordt ook wel ‘de nieuwe heroïne’ genoemd.

Willem wil anderen waarschuwen: "Begin er niet te makkelijk aan, want je haalt de duivel in huis. Beginnen is makkelijk, maar je komt er heel moeilijk weer vanaf."