Hier verdwijnt Intertoys

Intertoys gered, maar deze 90 filialen gaan wél dicht

08 maart 2019 13:49 Aangepast: 13 maart 2019 15:17
Beeld © ANP

Hoewel er een doorstart is voor de failliete speelgoedketen Intertoys, gaan 90 winkels dicht. Het gaat om winkels van Intertoys zelf. Daar waren er 286 van, maar vanaf half mei is een derde dus gesloten.

Vanochtend werd bekendgemaakt dat de Portugese investeringsmaatschappij Green Swan de speelgoedketen overneemt. Maar dat doen ze wel in een uitgedunde vorm. Van de 3200 medewerkers komen 1.000 tot 1500 mensen op straat te staan. De ontslagen vallen bij distributiecentra, het hoofdkantoor en bij de winkels zelf.

Fors minder

Intertoys heeft 286 eigen winkels en daarnaast zijn er nog honderd franchisewinkels die de Intertoys letters op de gevel hebben staan. Na de doorstart worden dat er dus fors minder. "Het is de bedoeling dat we met zo’n 120 eigen winkels doorgaan. En daarbij houden de franchisers honderd winkels", laat David Brilleslijper van Intertoys weten.

De franchisers krijgen van Green Swan nog wel de mogelijkheid om winkels over te nemen. Volgens een franchiser is daar vanavond een vergadering over. Daarbij gaat het echter niet om deze 90 winkels. Die sluiten sowieso. Vanaf morgen start er een opheffingsuitverkoop en het is de bedoeling dat de winkels uiterlijk half mei gesloten zijn.

Contracten vervallen

Mogelijk sluiten er meer filialen. "Voor nog eens zeventig winkels is het nog onduidelijk wat er gaat gebeuren. Daarbij hangt het niet alleen af van Intertoys maar ook van individuele verhuurders van de winkelpanden." Dat komt doordat Intertoys wel officieel failliet is gegaan. Contracten tussen verhuurders en het filiaal kwamen daardoor te vervallen. Om door te gaan met een winkel moet dus een nieuwe afspraak worden gemaakt met de verhuurder. "Mocht een verhuurder nou al een vervanger hebben, een nieuwe verhuurperiode niet zien zitten of nieuwe hoge voorwaarde stellen aan een winkel, dan kan het zijn dat er geen nieuwe verhuurperiode komt. De winkel zal dan alsnog dicht gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franchisers blij met doorstart Intertoys: 'Klanten zijn opgelucht'

Geen sociaal plan

Voor het personeel dat op straat komt te staan biedt de doorstart geen oplossing. "Doordat Intertoys wel failliet ging, is er geen sociaal plan voor deze medewerkers. Iedereen wordt dan ontslagen volgens het faillissementsrecht. Daarbij zit een opzeg termijn van vier tot zes weken. Afhankelijk van het contract loopt dat op 31 maart of in de eerste week van april af. Daarna kan het nog voorkomen dat er mensen een tijdelijk contract kunnen krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Intertoys gered van faillissement: akkoord over doorstart met Portugese investeerder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore