Landelijke actiedag

Ov plat voor pensioen: 66 minuten geen trams en bussen in grote steden

08 maart 2019 09:55 Aangepast: 08 maart 2019 10:52
Demonstranten voeren actie op de Maasvlakte in Rotterdam tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, eind vorig jaar. Beeld © ANP

Personeel van openbaar vervoerbedrijven in de drie grote steden leggen maandag 18 maart 's ochtends korte tijd het werk neer. Zo zullen tram-, metro- en busbestuurders tussen 06.00 en 07.06 het werk neerleggen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

De acties in het ov in de grote steden maken onderdeel uit van een landelijke actiedag voor een goed pensioen, melden vakbonden CNV, VCP en FNV. De bonden sluiten niet uit dat personeel van andere vervoersbedrijven bij de acties aansluiten.

Stijging AOW-leeftijd

Belangrijk twistpunt in de mislukte pensioenonderhandelingen was de voortdurende stijging van de AOW-leeftijd. De vakbonden eisen bevriezing op 66 jaar. Om die eis kracht bij te zetten wordt maandag vanaf 06.00 uur in de ochtend het werk 66 minuten neergelegd. Trams, bussen en metro's die voor 06.00 uur op de dienstregeling staan, zullen ook niet rijden.

In de bouw, de metaal en de schoonmaak wordt opgeroepen tot een 24 uursstaking. Ook in de havens in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt volgens de bonden gestaakt. De actievoerders verzamelen zich volgens de bond op tien regionale actiebijeenkomsten verspreid over het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor karig pensioen vaak onterecht, Nederlanders toch somber

Verruimen van pensioenmogelijkheden

De actievoerders willen onder meer dat de stijging van de AOW-leeftijd wordt bevroren, indexatie van de pensioenen en het verruimen van de pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen en flexwerkers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore